luni, 9 octombrie 2023

PATRIMONIUL ARHEOLOGIC AL CHIȘINĂULUI

 

Pe data de 13 octombrie 2023, ora 15:00, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, organizează evenimentul cultural „Patrimoniul Arheologic al Chișinăului”, cu prilejul sărbătorii „Hramul orașului Chișinău” și în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului.
Programul evenimentului va cuprinde vernisajul expoziției de fotografie și masă rotundă cu participarea istoricilor, arheologilor și cercetătorilor.
Vă invităm cu acest minunat prilej să aflați mai mult despre istoria orașului Chișinău.
Din punc de vedere arheologic orașul este încă puțin cunoscut și totuși sunt descoperiri semnificative, care vor fi prezentate publicului larg în cadrul evenimentului.
Primele cercetări arheologice în extravilanul orașului Chișinău au fost realizate în perioada sovietică. Atunci a fost descoperit un sit ce datează din prima epocă a fierului (sec. XII-X). Ulterior au fost efectuate alte cercetări și sondaje arheologice, care au completat tabloul istoric, fiind identificate peste 70 de situri, de la așezări preistorice și morminte tumulare, la tezaure și depozite monetare.
O etapă importantă în istoricul cercetării arheologice de pe teritoriul Chișinăului a fost efectuarea săpăturilor de salvare din anii 2009-2010 din Valea Morilor, unde a fost identificată o stațiune paleolitică, inclusiv schelete de mamuți.
În ultimii ani au fost efectuate o serie de intervenții arheologice de salvare în zona Nucleului Istoric al orașului Chișinău. Aceste cercetări ne ajută să înțelegem mai bine modul de evoluție a urbei, să înțelegem anumite aspecte ce țin de modul de viață, ocupațiile, nivelul de dezvoltare economic, social și cultural al locutorilor Chișinăului din trecut.
Pe parcursul anilor 2020-2021, Agenția Națională Arheologică, a realizat mai multe sondaje în zonele Parcului Zaikin, bd. Grigorie Vieru și proximitatea Memorialului Eternitate. Artefactele descoperite datează din perioada modernă și reflectă nemijlocit trecutul orașului Chișinău. Obiectele descoperite în cadrul acestor investigații, au fost transmise de către Agenția Națională Arheologică, în primăvara anului 2023, Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău pentru a fi conservate și expuse publicului larg, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului arheologic a orașului Chișinău.


AGENDA EVENIMENTULUI
15:00 – 18:00
1. Mesaje de salut și participanți la Masă rotundă:
- Valeria SURUCEANU, Director al Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău
- Svetlana POCIUMBAN, Șef Direcție Patrimoniu cultural, Ministerul Culturii
- Liliana CONDRATICOV, Secretar științific general, Academia de Științe a Moldovei
- Maria RĂILEANU, Șef secție Patrimoniu cultural, Direcția generală cultură și patrimoniu cultural
- Vlad VORNIC, Director General, Agenția Națională Arheologică
- Ion TENTIUC, doctor în Arheologie, Muzeul Național de Istorie a Moldovei
- Sergius CIOCANU, doctor în Arhitectură, Institutul Patrimoniului Cultural
2. Recital de muzică clasică instrumentală a elevilor de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, conducător Irina Bogataia


Locația – Sala panoramică a Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău – Turnul de apă, pe adresa A. Mateevici 60 A.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu