Exponatul săptămânii – Ladă de zestre „brașovenească”
Lada de zestre este o piesă de mobilier țărănesc în care sunt depozitate țesături și straie, fiind așezată la loc de cinste în încăpere, la capătul patului sau pe laviță, ca simbol al femeii măritate și al priceperii ei de a țese.
Lucrate din lemn de diferite esențe, lăzile de zestre se împart în două categorii: cele decorate cu crestături, răspândite în toate zonele etnografice românești și lăzi pictate, cunoscute cu denumirea de ”brașovenești”, răspândite în Transilvania, dar și în Dobrogea și la românii de la sud de Dunăre. În aceste zone au ajuns prin intermediul meșterilor lădari transilvăneni, care le vindeau în târgurile locale.
Lada de zestre prezentată astăzi a fost achiziționată în anul 1974 din satul Dulgheru, județul Constanța și a fost lucrată la jumătatea secolului trecut, în tehnică tâmplărească, de către meșteri ai atelierelor din Șcheii Brașovului.
Piesa este pictată în partea din față, pe fond verde, cu motive florale și fitomorfe policrome, tradiționale pentru mobilierul transilvănean pictat. Părțile componente ale lăzii sunt strânse prin elemente de feronerie, care au atât scop decorativ, cât și funcțional.
Sub influența prezenței acestor piese de mobilier transilvănean, în unele ateliere sătești din Dobrogea s-au pictat lăzi de căruțe, dar care nu reprezintă realizări artistice deosebite, neexistând o tradiție meșteșugărească de acest gen în zonă.
Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu