miercuri, 18 octombrie 2023

Oposumul comun (Didelphis marsupialis)

 


EXPONATUL LUNII 

Oposumul comun (Didelphis marsupialis), este o specie de marsupial care trăiește în America, din NE Mexicului până în Bolivia, inclusiv Trinidad și Tobago în Caraibe.


Are mărimea unei pisici de casă și poate atinge greutatea de până la 3 kg. Este un animal solitar (în afara perioadei de împerechere), cu activitate în principal nocturnă.
Dieta sa este foarte variată, consumă de la insecte, râme, până la vertebrate mici: broaște, șerpi (este imun la veninul șarpelui cu clopoței sau al altor specii veninoase), păsări și mamifere mici, dar și fructe, legume sau nectar. În zonele urbane își caută hrana în grămezi de compost sau coșuri de gunoi.
Se reproduce pe tot parcursul anului; puii își petrec primele luni ale vieții împreună cu mama lor, în marsupiu, sau ”cățărați” pe spatele mamei.
Sunt renumiți pentru faptul că, atunci când sunt în pericol, mimează poziția unui animal bolnav sau mort. Conform studiilor mai recente, se pare totuși că nu este vorba de o mimare ci, oposumii chiar reacționează negativ la stres: fără să vrea, atunci când simte frica puternică, oposumul intră într-un fel de stare comatoasă, care poate dura și câteva ore, suficient de mult cât să-și convingă atacatorul că a murit. Mai mult, frica le face pe aceste animale să emane și un miros ca de cadavru, care convinge și mai bine prădătorul. Popular, se spune că oposumul ”face pe mortul”, dar de fapt este vorba de o stare involuntară, indusă de frică.
În muzeul nostru poate fi admirat un exemplar, cu puii în spate, în sala a III-a.
Știați că?
Într-o zi, oposumii ne-ar putea oferi antidotul pentru aproape toate formele de otrăvire, inclusiv ca tratament în cazul mușcăturilor de șerpi veninoși.
Potrivit Jurnalului Animalelor Veninoase și Toxinelor, limfa oposumului american produce o proteină denumită „Factor de Neutralizare a Toxinelor Letale” (LTNF), care urmărește substanțele letale introduse în organismul oposumului și le neutralizează.
Testele cu LTNF au condus la concluzia că proteina îi oferă imunitate animalului marsupial chiar și în cazul veninului unor șerpi endemici altor continente, la atacul cărora oposumii nu au fost expuși anterior.
În cadrul experimentelor, oamenii de știință au injectat cobai cu proteina LTNF și au expus rozătoarele veninului unor creaturi altfel mortale, între care cobre thailandeze, taipani de coastă australieni, crotali brazilieni, scorpioni și viespi. Veninul tuturor acestor animale nu i-a ucis pe șoareci, proteina LTNF a reușit să combată otrava, făcând posibilă supraviețuirea cobailor.


https://www.toateanimalele.ro
https://stiintasitehnica.com
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu