joi, 12 octombrie 2023

Conferința „Furca de tors, un obiect cu o semnificație simbolică”

 

Muzeul Municipiului București vă invită la o nouă mini-conferință la Muzeul Nicolae Minovici!
Conferința 𝙁𝙪𝙧𝙘𝙖 𝙙𝙚 𝙩𝙤𝙧𝙨, 𝙪𝙣 𝙤𝙗𝙞𝙚𝙘𝙩 𝙘𝙪 𝙤 𝙨𝙚𝙢𝙣𝙞𝙛𝙞𝙘𝙖𝙩̦𝙞𝙚 𝙨𝙞𝙢𝙗𝙤𝙡𝙞𝙘𝙖̆ va fi susținută de dr. Silvia Zamfir, șef secție Antropologie Urbană, în ziua de sâmbătă, 28 octombrie, ora 16 :00.
Evenimentul include și un scurt tur ghidat în expoziția de bază a Muzeului Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1).
Taxa de intrare: 10 lei / persoană.
Accesul se face în baza unei programări la antropologie@muzeulbucurestiului.ro
DESPRE CONFERINȚĂ
„Furca de tors este un obiect care face parte din ocupațiile casnice. Aceasta a reprezentat un rol important în obținerea firelor de lână, cânepă și în din care se confecționau piesele de îmbrăcăminte și cele din interiorul locuințelor. Pe lângă funcționalitatea și varietatea de forme date de arii de cultură și zone etnografice, furca de tors este un instrument încărcat cu valori simbolice. Prin această prezentare îmi propun să realizez o tipologie a furcilor de tors, să accentuez valorile și semnificațiile pe care le avea furca de tors în comunitatea din care făcea partea (instrument folosit la naștere, la inițierea fetei nemăritate în horă sau obiect folosit în ritul de înmormântare), dar și regulile pe care femeia trebuia să le respecte atunci când folosea acest instrument casnic” - Silvia Zamfir.

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului București.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu