marți, 24 octombrie 2023

𝐅𝐢𝐠𝐮𝐫𝐢𝐧𝐚̆ 𝐳𝐨𝐨𝐦𝐨𝐫𝐟𝐚̆ (𝐜𝐚𝐥) 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭 descoperită în așezarea de la Marca Sfărăuaș I (așezare datată în perioada anilor 662-776 d. Chr.)

 

𝐅𝐢𝐠𝐮𝐫𝐢𝐧𝐚̆ 𝐳𝐨𝐨𝐦𝐨𝐫𝐟𝐚̆ (𝐜𝐚𝐥) 𝐝𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐭 descoperită în așezarea de la #Marca Sfărăuaș I (așezare datată în perioada anilor 662-776 d. Chr.). 


Pentru Depresiunea Silvaniei acest artefact reprezintă o descoperire singulară (deocamdată!), însă, pe teritoriul României, astfel de figurine zoomorfe sunt prezente în număr mare mai ales în siturile medievale timpurii din zona Moldovei.
În ceea ce privește funcționalitatea acestora, fără excepție, ele au fost puse în legătură cu anumite practici magice păgâne, fără ca niciuna să fi fost acceptată ca o posibilă jucărie! În mediul cultural slav se cunosc miniaturi de cai confecționate din lemn și chiar bronz, cum sunt exemplarele descoperite în Polonia, artefacte interpretate ca jucării, dar și ca obiecte utilizate în anumite practici magice păgâne, precreștine. De asemenea, în perioada medievală clasică și târzie au fost produse jucării din lut ars (uneori glazurate) având formă de căluț (uneori chiar și cu călăreț), cum sunt exemplarele descoperite pe teritoriul Ungariei, artefacte databile în sec. XIII/XIV-XV/XVI - dr. 𝐃𝐚𝐧 𝐁𝐚̆𝐜𝐮𝐞𝐭̦-𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐚𝐧, cercetător științific

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu