miercuri, 4 octombrie 2023

Apariție editorială: Catalogul ” BIJUTERII ROMANE DIN AUR din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, conceput și realizat de dr. Oana Tutilă

 


Muzeul din Deva are un patrimoniu bogat, divers și în egală măsură deosebit!
În peste cei 100 de ani de existență, în colecțiile muzeului au intrat multe artefacte confecționate din metale prețioase. De la piese de port și podoabă, la monede și piese cu caracter votiv, aceste obiecte au fascinat atât specialiștii care le-au descoperit și analizat, cât și pe cei care le-au văzut expuse în vitrinele muzeului!
Catalogul ” BIJUTERII ROMANE DIN AUR din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, conceput și realizat de dr. Oana Tutilă, arheolog MCDR , descrie, cu ochiul și mintea specialistului, într-un mod deschis și un limbaj plăcut, obiectele de podoabă din aur, provenite, din siturile romane ale județului Hunedoara: Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Micia, Cinciș, Cârjiți.
Podoabele (inele, cercei, brățări, ace de păr) sunt expuse în sala dedicată Tezaurului, din Palatul Magna Curia, Deva.
Fie că le-ați văzut în vitrinele în care sunt expuse, fie nu ați apucat până acum să ajungeți la muzeu, cu siguranță lectura acestui album vă va captiva, iar la finalul ei, imaginea vieții în lumea romană, din sec. II-III, va fi mult mai aproape!
Pentru că, aceste mici obiecte fascinante vorbesc, prin scrierea colegei noastre, despre oameni de atunci, cu nevoia lor de înfrumusețare, de evidențiere socială și materială, despre arta și abilitățile de prelucrare a metalelor prețioase în vremurile respective.
”Diversitatea podoabelor și modul în care acestea erau purtate sunt relevate de bijuteriile în sine(…). Doar piesele purtate direct pe corp sunt considerate cu adevărat bijuterii, având menirea de a-l face mai atractiv pe cel care le poartă și, în același timp, relevându-i statutul social și capacitățile financiare. În sens mai larg, dacă îndeplineau criteriile legate de material, tehnică de realizare ori formă, în categoria podoabelor se încadrau și obiecte cu rol predominant practic, ca fibulele sau acele de păr” ( fragment din catalog).
Catalogul poate fi achiziționat din magazinul de suveniruri al Muzeului, de la parterul Palatului Magna Curia și de pe site-ul MCDR https://mcdr.ro/.../bijuterii-romane-din-aur-din...

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu