joi, 26 octombrie 2023

ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ - 28 OCTOMBRIE 2023

 

Eclipsa de Lună


 Eclipsa parțială la Bacău

ECLIPSĂ PARȚIALĂ DE LUNĂ - 28 OCTOMBRIE 2023


O eclipsă are loc atunci când un astru fără lumină intră în conul de umbră al unei planete/satelit, fiind astfel lipsit de lumina Soarelui. A doua eclipsă de Lună din 2023 va fi și ultima din acest an, una din eclipsele cu durată scurtă, cu o fază de parțialitate de 80 de minute de la 22:34 la 23:52 (ora României), când Luna va fi cu 12% din suprafață în umbra Pământului.
Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum și unul de penumbră. Eclipsele de Lună, pot fi: eclipse totale și eclipse parțiale, atunci când Luna, în mișcarea sa de rotație în jurul Pământului, intră total sau parțial în umbra Pământului. Una din condițiile pentru formarea eclipselor este ca Soarele, Pământul și Luna să fie relativ aliniate, iar alta este ca Luna să fie în faza de Lună plină. Eclipsele nu au loc de fiecare dată când Luna este plină deoarece orbita Lunii este înclinată față de cea a Pământului cu 5° și astfel, plasată mai sus sau mai jos de planul eclipticii.
Eclipsa, vizibilă din Bacău pe cerul de sud-est, va începe la ora 21:01 prin intrarea Lunii în conul de penumbră a Pământului, ce va determina o ușoară scădere a luminozității Lunii. La ora 22:34, Luna va intra în conul de umbră a Pământului și va începe faza de parțialitate a eclipsei, ce va dura până la ora 23:52. Eclipsa se va termina prin ieșirea Lunii din penumbra Pământului, la ora 01:26.
Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din Europa, Africa, Asia și Australia.
Spre deosebire de eclipsele solare, cele lunare sunt pe deplin sigure de privit fără a folosi filtre speciale de protecție și chiar fără ajutorul unor instrumente astronomice.
O eclipsă totală de Lună va fi vizibilă din Bacău pe data de 7 septembrie 2025.


Material realizat de muzeograf Oana-Georgeta Dinescu

Surse de informare:
https://eclipsewise.com/.../2001-2100/LE2023Oct28Pprime.html
https://www.skyatnightmagazine.com/.../partial-lunar...
https://www.nasa.gov/.../what-is-an-eclipse-grades-5-8/

 

Sursa informațiilor Observatorul Astronomic "Victor Anestin" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu