duminică, 15 octombrie 2023

Vernisajul expoziției 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭. 𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 (𝟐𝟎𝟐𝟎-𝟐𝟎𝟐𝟑)

 

Vernisajul expoziției 𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭. 𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐧𝐨𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 (𝟐𝟎𝟐𝟎-𝟐𝟎𝟐𝟑)
Muzeul Țării Crișurilor (Str,. Armatei Române nr.1/A)
18.15
Expoziția prezintă o parte dintre cele mai valoroase bunuri intrate în ultimii ani în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor, care provin din achiziții, donații, săpături arheologice sau descoperiri întâmplătoare.
Printre cele mai importante artefacte amintim: piesele de aur din mormântul eneolitic descoperit la Biharea; tezaurul monetar Săldăbagiu de Munte, ce cuprinde monede din aur și argint din vremea lui Matia Corvin (1458-1490); tezaurul monetar Leș (comuna Nojorid), format din 5.066 de monede din argint datând din prima jumătate a sec. al XVI-lea.
Dintre intrările recente în patrimoniul secției de Științe ale Naturii se remarcă eșantionul de blană de mamut lânos (Mammuthus primigenius) din Siberia, fragmentul de mandibulă de rinocer lânos (Coelodonta antiquitatis), provenit de la balastiera Roșiori (jud. Bihor), și fragmentele de craniu aparținând unei specii de aligator din Eocen (Diplocynodon kochi).
La acestea se adaugă donația unor obiecte de artă decorativă, cărți poștale, recipiente și instrumentar farmaceutic, piese din perioada comunistă, precum și diferite alte obiecte de utilitate din lumea satului bihorean.
Expoziția va putea fi vizitată până în 12 noiembrie 2023.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu