marți, 20 iunie 2023

Ziua Universală a Iei

 

Comunicat de presă


Consiliul Judeţean Constanţa, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, organizează în perioada 23 - 25 iunie manifestarea - „Ziua Universală a Iei”, un eveniment, prin intermediul căruia, va fi celebrată cămașa femeiască, piesa care imprimă strălucire și dă specificitate costumului tradițional femeiesc.
Cu acest prilej, pe platoul din faţa muzeului, vor fi prezente două creatoare de ii și cămăși românești - Goran Iulia din Breaza (Prahova), şi Andronic Vera din Mănăstirea Humorului (Suceava).
Acestea vor face demonstraţii de lucru şi vor oferi informaţii legate de varietatea motivelor, croiului şi modelelor autentice ale iilor și cămășilor vechi şi noi din zona pe care o reprezintă.
Pentru a face dovada măiestriei în ceea ce privește realizarea podoabelor din mărgele ce accesorizează cămășile, la manifestare va fi prezentă și creatoarea Epsen Memet din Constanța.
Totodată, membrele Asociaţiei „Cusături dobrogene” din Constanţa vor face demonstraţii de lucru, organizate după modelul şezătorilor de altădată.
Tot cu ocazia „Zilei Universale a Iei”, la muzeu, vor avea loc şi două ateliere de creaţie. Copiii de la două grădiniţe din Constanţa vor picta „Sânziene pe linguri”. Prima activitate va avea loc în 22 iunie, de la ora 10.00, cu participarea prichindeilor de la Grădiniţa „Căsuţa din Pădure” iar al doilea atelier va avea loc în 23 iunie, tot de la ora 10.00, şi vor fi prezenţi preşcolarii de la Centrul Educaţional Victoria.
Vă aşteptăm să sărbătorim împreună „Ziua Universală a Iei”!

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu