EXPONATUL LUNII
ROSTRUL ”peștelui – fierăstrău” – Pristis pectinata, Latham, 1794
Peștii-fierăstrău (Pristidae) sau rechinii-fierăstrău fac parte din clasa peștilor cartilaginoși.
Numele acestor specii provine de la botul prelungit, care are lungimea de peste 25% din lungimea peștelui și care este prevăzut pe ambele părți cu dinți ascuțiți, asemănător unui fierăstrău.
Această prelungire este o armă de apărare sau de atac a peștelui. Mai poate servi ca organ de simț cu care detectează crustaceele sau moluștele care se ascund în mâlul apelor.
Peștele-fierăstrău, Pristis pectinata, este un pește răspândit în apele Oceanelor Atlantic, Indian și Pacific. Preferă apele puțin adânci, mâloase și nisipoase ale golfurilor, lagunelor, estuarelor.
In căutarea hranei obișnuiește să ”sondeze” nisipul cu botul său, pătrunde în bancurile de pești, taie in stânga și în dreapta și se hrănește apoi cu victimele moarte sau lovite care cad la fund.
La această specie reproducerea este vivipară, naște 15-20 de pui, care la început au lungimea de aproximativ 60 cm și botul fierăstrău acoperit cu o membrana protectoare.
Nu este agresiv pentru om, poate fi periculos doar dacă este hărțuit sau mânuit greșit când este prins.
Este o specie ocrotită prin lege, considerată pe cale de dispariție. S-a constatat că numărul de exemplare a scăzut foarte mult datorită pescuitului excesiv pentru carnea sa comestibilă și mai ales pentru comercializarea fierăstrăului ca suvenir. De asemenea, este un pește-trofeu foarte apreciat în pescuitul sportiv.
Exemplarul din colecția noastră are o lungime de 114 cm și poate fi observat în sala a II-a a muzeului, alături de alți reprezentanți ai peștilor cartilaginoși.
#QRCODE
Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu