marți, 13 iunie 2023

Invitație la conferință: „Noutăți în cercetarea limesului Dunării de Jos (sec. I - VII p.Chr.)

 

𝗡𝗼𝘂𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗶𝗺𝗲𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗗𝘂𝗻𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗝𝗼𝘀 (𝘀𝗲𝗰. 𝗜 - 𝗩𝗜𝗜 𝗽.𝗖𝗵𝗿.). 𝗦̦𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝘂𝗻 𝗱𝗼𝘀𝗮𝗿 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗴𝗮̆𝘁𝗶𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗟𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗺𝗼𝗻𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗠𝗼𝗻𝗱𝗶𝗮𝗹 𝗨𝗡𝗘𝗦𝗖𝗢


Muzeul Municipiului București vă invită la conferința care va fi susținută vineri, 16 iunie, orele 18:00, la Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), de către prof. Ioan Carol Opriș, Facultatea de Istorie (Universitatea București). Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, întâlnirea fiind dedicată importantului subiect referitor la demersurile de realizare a dosarul de înscriere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fortificațiilor romane din zona Dunării de Jos.
*****
La începutul anului 2023 a fost depus la Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO (Paris) dosarul „Frontiers of the Roman Empire – DACIA”. În acest moment această nominalizare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este, fără urmă de îndoială, cea mai complexă dintre cele pe care România le-a realizat până acum. Ea numără 285 de componente – castre legionare și castre auxiliare, așezări civile, castre de marș (temporare) și turnuri de observație, selectate individual sau în grupuri care includ și alte elemente de fortificare, de-a lungul a 1000 km de graniță provincială. Voluminosulului dosar urmează să i se adauge și secțiunea dunăreană a frontierei romane la Dunărea de Jos (Frontiers of the Roman Empire – EASTERN SECTION, abreviat FRE-ES), într-un dosar distinct pe care România îl pregătește împreună cu Bulgaria, Serbia și Croația.
O trecere în revistă asupra stadiului de pregătire a acestui din urmă dosar, dimpreună cu specificitățile sale și câteva dintre obiectivele selecționate de echipa care îl alcătuiește (sub coordonarea MNIR și a Comisiei Naționale Limes) vor face obiectul conferinței. Toate trei sunt urmare directă a prezenței imperiale nemijlocite și inițiative ale împăraților romani la Dunărea de Jos. În ordinea dată de curgerea fluviului, cele trei sunt podul ridicat între Oescus și Sucidava de către Constantin I, o statio de flotă și punct de aprovizionare (horreum) la Rasova din vremea marelui bellum Dacicum Traiani și, în sfârșit, refacerea fortificației de la Cius (Gârliciu), de către împăratul Valens. Din sursele literare, epigrafice, arheologice cunoaștem reperele cronologice esențiale și evenimentele majore legate de toate cele trei situri.
Astfel, podul care unea cele două maluri ale fluviului între Oescus-Sucidava era inaugurat de împăratul Constantin I în iulie 328. La Rasova-Pescărie, din ordin direct al împăratului Traian și sub supravegherea legatului provincial, începe ridicarea unei statio a flotei moesice la Rasova după august-septembrie 106, la sfârșitul războiului cu Decebal. Logica acestei inițiative constructive documentată arheologic și racordarea la rețeaua rutieră a frontierei se leagă evident de începerea lucrărilor la monumentul triumfal din apropiere - Tropaeum Traiani. Între cele două puncte sunt XIIII milia passuum. Din secolul al IV-lea, locul este cunoscut drept Flaviana, numele fiind primit de la cel al împăratului Constantin I și este sediu al unei alte unități din flota militară (milites nauclarii). În sfârșit, la Cius, la X milia passuum de marele centru militar de la Carsium (Hârșova), în ultimul an al războiului lui Flavius Valens cu vizigoții lui Atanaric (367-369), o mai veche fortificație este refăcută a fundamentis, potrivit unei inscripții de fundare (Bauinschrift) găsită în pavimentul altarului bisericii din Gârliciu, în secolul al XIX-lea. Iarăși, decizia imperială consemnată în sursele literare ale vremii, este adusă la îndeplinire prin munca unor milites Primani, atent coordonați de comandantul (dux) trupelor provinciale, Flavius Stercorius.
Redescoperirea, redocumentarea și reinterpretarea micii fortificații într-o zonă greu accesibilă de pe malul Dunării au fost realizate în cadrul Programului Național Limes al Ministerului Culturii.
Accesul la eveniment se va face în baza unei rezervări prin email la adresa muzeul.severeanu@muzeulbucurestiului.ro până joi, 15 iulie 2023, ora 16.00, cu confirmare, în limita locurilor disponibile.
Preț bilet: 10 lei. Achiziționarea biletului se face la stand, înaintea începerii conferinței.
Vă așteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu