𝙕𝙞𝙡𝙚𝙡𝙚 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙚𝙣𝙚 𝙖𝙡𝙚 𝘼𝙧𝙝𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙞𝙚𝙞 2023. 𝙀𝙙𝙞ț𝙞𝙖 𝙖 𝙓𝙄𝙑-𝙖
𝐈̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟏𝟔-𝟏𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 „𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐮 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐂𝐮𝐳𝐚” 𝐝𝐢𝐧 𝐈𝐚𝐬̦𝐢, 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭 𝐩𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐓𝐢𝐭𝐮 𝐌𝐚𝐢𝐨𝐫𝐞𝐬𝐜𝐮, 𝐧𝐫. 𝟏𝟐, 𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭 𝐨 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆, 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐮𝐥 𝐙𝐈𝐋𝐄𝐋𝐎𝐑 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐍𝐄 𝐀𝐋𝐄 𝐀𝐑𝐇𝐄𝐎𝐋𝐎𝐆𝐈𝐄𝐈.
Programul Zilele Europene ale Arheologiei (ZEA) care se va desfășura timp de trei zile - 16, 17, 18 iunie 2023 - în Europa este organizat sub patronajul Institutului Național al Patrimoniului. Scopul general al programului este cel de a deschide universul arheologiei către publicul larg. Printre activitățile de bază ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se numără formarea specialiștilor în domeniul cercetării, cunoașterii și protejării patrimoniului cultural. Este o altă ocazie în care arheologii, muzeografii, restauratorii, conservatorii și specialiștii din științele implicate în cercetarea trecutului vor tălmăci taine ale unei pasiuni și profesii mai puțin vizibile.
Muzeul Universității este un loc unde sunt păstrate elemente patrimoniale inestimabile care includ artefacte scoase în lumină din situri cunoscute, dar și ca urmare a unor cercetări recente realizate în zona Palatului Universitar. Cu acest prilej propunem desfășurarea a două vizite la Casa Universitarilor (Casa Canta), expoziții care vor cuprinde date privind cercetarea arheologică realizată de către specialiștii UAIC și conferințe publice dedicate diseminării rezultatelor cercetărilor arheologice către public. Expozițiile surprind aspecte din activitatea de formare a tinerilor arheologi, de diversificare a activităților de cercetare și de conștientizare a valorii patrimoniului arheologic. Realizarea vizitei ghidate la Casa Universitarilor va face cunoscută publicului importanța valorificării unui sit urban și a integrării acestuia în istoria Palatului Universitar. Totodată, vom încerca, prin mijloace media de tipul VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată), să oferim publicului larg o perspectivă digitală asupra unor elemente particulare de patrimoniu, prin vizualizarea tridimensională și panoramică a unor suporturi virtuale obținute după replicarea unor situri și piese arheologice renumite.
Contextele expoziționale care au conținut arheologic aduc publicului imagini, descrieri și narațiuni mai puțin accesibile publicului larg. Acesta va avea posibilitatea să cunoască „tainele” cercetării arheologice de la arheologi. Vizitele propuse se înscriu în programul de conștientizare continuă a locului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în promovarea formării arheologilor și a protejării patrimoniului cultural.
Evenimentele se vor desfășura fizic, la Sediul Muzeului Universității (https://muzeul.uaic.ro/) și pe traseul propus de către organizatori până la Casa Universitarilor.
Coordonatori: Neculai Bolohan, Andrei Asăndulesei
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac, Alexandru Suharoschi
Parteneri: Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Conținutul digital și suportul media sunt puse la dispoziție ca follow-up al proiectului european 𝑒-𝑃𝑒𝑖𝑠𝑎𝑗𝑒𝑙𝑒 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝐷𝑢𝑛𝑎̆𝑟𝑖𝑖. 𝑃𝑒𝑖𝑠𝑎𝑗𝑒 𝑎𝑟ℎ𝑒𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑣𝑖𝑟𝑡𝑢𝑎𝑙𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑖𝑢𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑢𝑛𝑎̆𝑟𝑒𝑛𝑒 / 𝐷𝐴𝑒𝐿
Centrul Arheoinvest, Departamentul de Științe Exacte și Științe ale Naturii, Institutul de Cercetări Interdisciplinare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
𝙋𝙧𝙤𝙜𝙧𝙖𝙢𝙖𝙧𝙚𝙖 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙫𝙞𝙩𝙖̆𝙩̦𝙞𝙡𝙤𝙧:
★ 𝗩𝗶𝗻𝗲𝗿𝗶, 𝟭𝟲 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯
16.00-17.00 Vernisarea expoziției: 𝑪𝒖𝒏𝒐𝒂𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆𝒂 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒂𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄𝒆. 𝑫𝒆 𝒍𝒂 𝒑𝒂𝒔𝒊𝒖𝒏𝒆 𝒍𝒂 𝒑𝒓𝒐𝒇𝒆𝒔𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒔𝒎
Coordonator: Neculai Bolohan
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac, Alexandru Suharoschi
Expoziție temporară: 16 iunie – 30 iunie 2023
17.00-18.00: Conferință publică: 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒂𝒏𝒕𝒂. 𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆. 𝑰𝒔𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆. 𝑴𝒆𝒎𝒐𝒓𝒊𝒆
Coordonator: Neculai Bolohan
★ 𝐒𝐚̂𝐦𝐛𝐚̆𝐭𝐚̆, 𝟏𝟕 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑
11.00-12.00: 𝑽𝒊𝒛𝒊𝒕𝒂̆ 𝒈𝒉𝒊𝒅𝒂𝒕𝒂̆ 𝒍𝒂 𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑼𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒊𝒕𝒂𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓/𝑪𝒂𝒔𝒂 𝑪𝒂𝒏𝒕𝒂
Coordonator: Neculai Bolohan
Organizatori: Ana Drob, Bogdan Ștefan Novac
N.B. Grupul de vizitare se va forma și va pleca de la Muzeul Universității, ora 10.45. (https://www.google.com/.../data=!4m6!3m5...).
12.30-14.30: Aplicație practică: 𝑽𝒊𝒛𝒊𝒕𝒂̆ 𝒗𝒊𝒓𝒕𝒖𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒆 𝒔̦𝒂𝒏𝒕𝒊𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒂𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄. 𝑬𝒙𝒑𝒆𝒓𝒊𝒆𝒏𝒕̦𝒂̆ (𝑽𝑹) 𝒔𝒆𝒏𝒛𝒐𝒓𝒊𝒂𝒍𝒂̆, 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒂𝒄𝒕𝒊𝒗𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒆𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆
Coordonatori: Andrei Asăndulesei, Radu Brunchi
Sursa informațiilor Muzeul Universității "Alexandru Ioan Cuza".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu