Cu ocazia desfășurării Zilelor Europene ale Arheologiei în perioada 16-18 iunie 2023, Institutul Național al Patrimoniului vă invită să participați la cea de-a 13-a ediție a conferințelor 𝐀𝐫𝐡𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐭𝐨𝐭̦𝐢, dedicată promovării patrimoniului arheologic din România, inițiativă a Direcției Patrimoniu Digital.
Ediția specială din această lună se va concentra pe rezultatele cercetărilor privind epoca arhaică, realizate la Histria și în teritoriul din apropierea cetății de la începuturile săpăturilor până astăzi, de către Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan”.
Expertul care ne va dezvălui universul fascinant al Histriei este dr. Iulian Bîrzescu, cercetător științific la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", acesta efectuând cercetări de teren în zona Histriei de peste 25 ani, în prezent coordonând săpăturile din sector.
Din perioada arhaică, Miletul (astazi Balat, reg. Aydin, Turcia) reprezintă fără nicio îndoială leagănul civilizației vestice, fiind în același timp cetatea cea mai activă în stabilirea de noi așezări dincolo de spațiul egeean. Sursele antice indică până la 90 de așezări, majoritatea dintre acestea fiind stabilite pe coastele Mării Negre și în Propontida (Marea Marmara).
Încă din secolul al VIII-lea î.Chr. cetatea din golful latmic a dezvoltat un comerț intens la mare distanță și a reușit cu timpul să stabilească noi căi comerciale înspre Mediterana și Propontida, urmate un secol mai târziu de relații comerciale spre marele nord, înspre stepele nord pontice, Marea Baltică, Colhida, etc.
Urmare a acestor drumuri comerciale au fost fondate în mai multe etape așezări (apoikiai) și târguri (emporia). Într-o primă etapă, în prima jumătate a secolului al VII-lea î.Chr. au apărut primele așezări milesiene în Propontida, la intrarea în Marea Neagră, urmate, o generație mai târziu, către mijlocul aceluiași secol de primele apoikiai fondate în apropierea gurilor de vărsare a marilor fluvii din Marea Neagră. Din acest prim val de așezări milesiene în Marea Neagră face parte și Istrie, cetate ce a luat numele de la fluviul Istros, și care astăzi este cunoscută mai bine sub numele de Histria sau Istros.
În centrul discuției vor fi descoperiri din sanctuar, așezare, necropolă și din câteva așezări din teritoriu, precum cea de la Tariverde. Nu vor lipsi alte elemente de topografie integrate într-un nou model de evoluție a peisajului histrian, model propus acum un deceniu împreună cu o echipă de geografi de la Universitatea din București.
Te așteptăm să celebrăm împreună Zilele Europene ale Arheologiei cu o discuție specială despre Histria în epoca arhaică la cea de-a 13-a ediție a Arheologiei pentru toți. Moderatorul conferinței va fi Bogdan Șandric, director adjunct și coordonator al Direcției Patrimoniu Digital din cadrul Institutului Național al Patrimoniului.
————————————————-
Programul european Zilele Europene ale Arheologiei este organizat de Ministerul Culturii din Franța, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives – INRAP).
Institutul Național al Patrimoniului are rol de coordonator la nivel național.
Sursa informațiilor Institutul Național al Patrimoniului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu