marți, 13 iunie 2023

Băile din Rupeni (Cohalm)

 





Băile din Rupeni (Cohalm)


La începutul secolului XX, la poalele dealului Cetății din Rupea, într-o grădină a familiei Jacobi, a funcționat o mică amenajare balneară cunoscută sub numele de „Băile din Rupeni”. Compoziția chimică a apelor, care izvorau reci, a fost analizată de profesorul de chimie Dr. Wilhelm Hankó, membru al Academiei maghiare. Acesta a constatat că apele erau bogate în sare și hidrogen sulfurat, ceea ce le făcea potrivite în tratarea reumatismului, a durerilor osoase, precum și în bolile de piele.
Sezonul balnear începea la 15 mai și se încheia la 30 septembrie. Băile dispuneau de două fântâni, erau dotate cu un bazin mare pentru baie rece în aer liber și 13 cabine.
Cazarea oaspeților se putea face la pensiunea „Belvedere” din grădina alăturată, care avea și un mic restaurant. Orchestra diletanților din localitate le oferea oaspeților mici concerte în grădina pensiunii.
Informații și imagini extrase din broșura „Băile din Rupeni (Cohalm)”, tipografia Josef Schmidt, Agnita, colecția Fond documentar a Muzeului de Etnografie Brașov (Colecția Gheorghe Cernea).
Vă invităm să vizitați Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea pentru a afla și alte detalii legate de această zonă.

#muzeulgheorghecernearupea #zonarupea

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu