sâmbătă, 24 iunie 2023

Noi descoperiri arheologice din județul Vâlcea

 

Vineri, 23 iunie, ora 14, la etajul Muzeului de Istorie a Județului Vâlcea, va fi vernisată expoziția temporară (23 iunie – 31 iulie) Noi descoperiri arheologice din județul Vâlcea, o expoziție ce va prezenta artefacte și informații arheologice efectuate din 2015 până în prezent.
Arheologia preventivă în judeţul Vâlcea se leagă de lucrări publice şi private: extinderea reţelei de utilităţi (apă, canalizare etc.), lucrări de consolidare şi restaurare la monumente aparţinând Bisericii Ortodoxe Române, construcţii private de locuinţe cu anexele lor, proiecte naționale de infrastructură energetică sau rutieră (conducta BRUA, Autostrada) ş.a. Rezultatele cercetărilor preventive au fost întotdeauna publicate sub formă de raport dar şi de articole în publicaţii de specialitate, iar unele au fost menţionate şi în mass-media locală sau naţională. De asemenea, patrimoniul Muzeului Judeţean s-a îmbogăţit cu noi obiecte de patrimoniu: piese de ceramică, podoabe, unelte şi arme, monede, datând din preistorie şi până în evul mediu târziu şi epoca modernă.
Amintim doar câteva din siturile și monumentele cercetate: Biserica Adormirea Maicii Domnului din Ocnele Mari (2018), tranșeele din Primul Război Mondial de la Perișani-Poiana Spinului (2018), Catedrala Arhiepiscopiei Râmnicului (2019-2022), siturile arheologice noi de pe traseul conductei de gaze BRUA (în Gușoeni, Zătreni, Măciuca – 2019-2020), o nouă așezare romană identificată la Mihăești-La Plută (2022), biserica de lemn Sf. Nicolae și Cuvioasa Parascheva, sat Malaia (2023).
Considerăm că, de departe, cele mai inedite și spectaculoase rezultate au fost oferite de cercetările arheologice de la Perișani și de la Catedrala Arhiepiscopiei.
La Perişani-Poiana Spinului, au existat lupte grele pentru capturarea acestei cote în toamna anului 1916. Din trupele germane a acționat Regimentul de Gardă Bavarez, adversarii romani fiind din diviziile a 23-a și a 14-a. În patru puncte, au fost cercetate complexe arheologice cu 8 soldați (schelete) și au fost găsite echipamente militare, muniție, amenajări de tipul tranșeelor și cuiburilor de mitralieră. Săpăturile specialiștilor nu au descoperit doar osemintele a opt soldați, ci și modul înfiorător în care aceștia și-au găsit sfârșitul: surprinși de suflul unei explozii au murit cu arma în mână.
La Arhiepiscopie, în interiorul catedralei, cercetările arheologice au dus la descoperirea bisericii din sec. al XVI-lea formată din pronaos și naos, la care cel mai probabil în sec. al XVIII-lea îi este adăugat pridvorul. Situația stratigrafică din interiorul pridvorului a fost răvășită în sec. al XIX-lea odată cu construcția actualei catedrale, prilej cu care sunt ridicate mai multe complexe funerare de tipul cistelor din cărămidă cu boltă. În aceste ciste, a fost identificată înhumarea a numeroși preoți dar și a doi episcopi. A fost cercetat complexul M.1E. Ca inventar funerar complexul a deținut două cărămizi inscripționate cu numele episcopilor Ștefan (înmormântat în 1693) și Ilarion (înmormântat în 1721) . Scheletul deținea sub craniu cărămida cu inscripția lui Ștefan iar deasupra craniului pe cea a lui Ilarion. Cel mai probabil, la ridicarea cistei de cărămidă, complexul din faza veche a fost deranjat și scheletul a fost îndepărtat.
După cum se observă, faptul că a fost vorba de cercetări arheologice efectuate de arheologi a permis obținerea unor informații valoroase din punct de vedere arheologic şi ştiinţific. Din nefericire, astfel de informații se pierd atunci când artefactele sunt scoase la lumină de detectorişti. Este, de altfel, și cazul mai multor exponate din cadrul acestei expoziții.


Sursa informațiilor Muzeul de Istorie a Județului Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu