miercuri, 16 noiembrie 2022

Ştergar cu oameni

 

Exponatul săptămânii – “Ştergar cu oameni


Ştergarul a fost achiziţionat în anul 1974 din localitatea Fântânele, judeţul Constanţa şi a fost confecţionat în primii ani ai secolului al XX-lea. Pe fişa analitică a obiectului este consemnat numele ţesătoarei: Pavel Tudora, născută în anul 1878.
Ţesut din bumbac, ştergarul prezintă la capete trei registre decorative cu fond bleu, delimitate de benzi crem cu ornamentică geometrică ajurată. Registrul median, mai amplu, este compus din patru motive antropomorfe (bărbat şi femeie), alese cu bumbac policrom şi grupate câte două, sugerând cuplul, fiind plasate de o parte şi de alta a unui motiv fitomorf – pomul vieţii (în varianta glastra cu flori). Faptul că ştergarul a fost realizat la aproximativ două decenii şi jumătate după Războiul de Independenţă, explică vestimentaţia cazonă a celor doi bărbaţi, în timp ce, prin tratarea într-o manieră realistă a motivelor, se poate observa portul tradiţional cu catriniţe al siluetelor feminine.
Celelalte două registre, care îl încadrează pe cel median, se remarcă printr-un decor floral, realizat în aceeaşi tehnică a alesului peste fire.
La capetele piesei a fost aplicată o dantelă croşetată din bumbac alb, având terminaţii în colţuri, iar în partea superioară motive antropomorfe, dispuse sugestiv sub forma unei hore.
Datorită valorii sale excepţionale, ca bun al patrimoniului cultural- naţional, prin Ordinul nr. 2154/ 21.03.2014, poziţia 3, emis de Ministerul Culturii, ştergarul a fost clasat în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu