vineri, 18 noiembrie 2022

Dacia Felix și situația istorică în Dacia după anul 106 d.Hr. (anul cuceririi cuceririi romane)

 

În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București (PMB) organizează joi, 17 noiembrie 2022, ora 18.00, conferința Dacia Felix și situația istorică în Dacia după anul 106 d.Hr. (anul cuceririi cuceririi romane).

Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris - Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.

„Constituind o parte importantă din teritoriul geto-dacilor, Regiunea « Provincia Dacia » a fost ocupată prin război în anul 106 d.Hr. de armata romană, în timpul domniei lui Traian (98-117 d.Hr.). Acest teritoriu a rămas sub ocupaţia romană timp de 165 de ani, până la retragerea completă (retragerea aureliană) ordonată de împăratul Aurelianus în anul 271 d.Hr. Din cauza situaţiei conflictuale, armata romană nu a mai făcut faţă atacurilor constante şi devastatoare ale dacilor şi aliaţilor lor și a fost constrângă să se retragă din Dacia. 

Izvoarele antice scrise menționează că în toată această perioadă s-a perpetuat o situaţie de confruntări militare majore, extrem de virulente, continuând războaiele duse de geto-daci, sarmaţi (şi alte popoare aliate) împotriva romanilor, după anul 106 d.Hr. Provincia Dacia, fiind o ţară foarte bogată în resurse naturale (aur, argint, sare, lemn, etc.), a fost exploatată de administrația romană timp de 165 de ani (106-271 d.Hr.), sursă foarte importantă pentru bunăstarea economică a Imperiului roman.

 

Sursa informațiilor Casa de Cultură Friedrich Schiller.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu