luni, 21 noiembrie 2022

Inel de tip sigilar, din aur, cu inscripții („Pecetea regelui Skyles”), al doilea sfert al sec. V a.C. (cca. 475-450 a.C.), descoperit la Vadu, com. Corbu, jud. Constanța

 

Inel de tip sigilar, din aur, cu inscripții („Pecetea regelui Skyles”), al doilea sfert al sec. V a.C. (cca. 475-450 a.C.), descoperit la Vadu, com. Corbu, jud. Constanța, poate fi admirat în cadrul expoziției „Dacia. Ultima frontieră a romanității” de la Muzeul Național de Istorie a României.
Artefactul reprezintă o sursă epigrafică şi iconografică deosebit de importantă privind relaţiile regelui scit Skyles în zona vest-pontică.
Această podoabă antică unică, împreună cu alte câteva artefacte aparte (precum sceptrul avimorf de la Telița – Celic Dere, dar şi statuile menhir cu reprezentări antropomorfe masculine din zona estului Munteniei, sudul Moldovei și a Dobrogei), constituie un grup de descoperiri ale unor însemne de putere care pledează foarte convingător pentru existența (în ținuturile de la Dunărea de Jos) unei elite conducătoare scitice (în perioada târzie a primei epoci a fierului), deopotrivă în legătură cu coloniile grecești (Olbia, Histria) și dinaștii traci odrysi.

Mai multe informații, aici: https://www.mnir.ro/.../vernisajul-expozitiei-dacia.../

Program de vizitare și bilete: https://www.mnir.ro/

 

Sursa informațiilor Muzeul Virtual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu