luni, 14 noiembrie 2022

𝐑𝐨𝐮𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 (𝐃𝐫𝐨𝐬𝐞𝐫𝐚 𝐫𝐨𝐭𝐮𝐧𝐝𝐢𝐟𝐨𝐥𝐢𝐚 𝐋.) – 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐞 𝐨𝐜𝐫𝐨𝐭𝐢𝐭𝐚̆

 

𝐑𝐨𝐮𝐚 𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 (𝐃𝐫𝐨𝐬𝐞𝐫𝐚 𝐫𝐨𝐭𝐮𝐧𝐝𝐢𝐟𝐨𝐥𝐢𝐚 𝐋.) – 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐞 𝐨𝐜𝐫𝐨𝐭𝐢𝐭𝐚̆


Este o specie răspândită în Europa, Asia, America de Nord. Trăiește în regiunea de dealuri și cea montană, în turbării, alături de mușchi din genul Sphagnum.
Roua cerului este o plantă erbacee perenă, de dimensiuni mici.
Drosera are rădăcinile slab dezvoltate și datorită mediului acid în care trăiește pe turbă are nevoie să își completeze substanțele lipsă digerând insecte. Frunzele circulare, roșiatice sunt acoperite pe fața superioară și margini cu peri glandulari, a căror secreții lipicioase arată ca picăturile de rouă și cu ajutorul cărora vânează și consumă prada. Orice excitare a plantei, mecanică sau chimică, face ca perii de pe margine să se închidă, iar glandele producătoare de mucus cleios devin producătoare de enzime ce facilitează digestia insectelor până la dizolvare completă.
Înflorește vara (iunie-august), având niște flori mici, albe sau roz.


Știați că... ?
Roua cerului poate fi utilizată ca plantă medicinală. Substanțele pe care le conţine au efecte antispastice (bronhice și intestinale), antitusive, antibiotice. Astfel împiedică dezvoltarea bacteriilor, calmează și destinde mușchii, combate guturaiul și tratează tusea convulsivă.

 

Sursa informațiilor Muzeul Ţării Crişurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu