vineri, 18 noiembrie 2022

Medalia românească: Scafandrii militari români – de 55 de ani o profesie de elită

 

CENTRUL DE SCAFANDRI - 55 ANI DE EXCELENȚĂ ÎN SCAFANDRERIE

Ziua scafandrilor militari şi Ziua scafandrului român
Istoria Centrului de Scafandri a început la 15 noiembrie 1967, atunci când, în baza ordinului Marelui Stat Major, s-a înființat Grupul 279 Scafandri. Acesta a funcționat în garnizoana Mangalia până la data de 1 octombrie 1976, când s-a transformat în Grupul Scafandri de Luptă și a intrat în subordinea Centrului de Scafandri. În luna august 1976, ministrul Apărării Naționale a aprobat înființarea Centrului 39 Scafandri (U.M. 02145), cu sediul în Constanța, în subordinea Comandamentului Marinei Militare.
Centrul de Scafandri, componentă a Forțelor Navale Române, este unica instituţie de profil din România abilitată în brevetarea scafandrilor profesionişti şi autorizarea companiilor/instituţiilor cu activităţi în domeniul scafandreriei.
Scenariile la care pot răspunde structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, acţiuni de menţinere a păcii şi umanitare, de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.
De-a lungul a zeci de ani, prin munca şi activitatea lor, în timp de pace, dar şi de război, scafandrii au înscris multe pagini de glorie. Ei sunt cei care au reparat sute de cârme şi elice, au astupat găuri de apă la nenumărate nave, reintroducându-le în serviciu, au scos la suprafaţă zeci de epave, mine şi proiectile, eliberând căile de navigaţie.
Pentru toate aceste calităţi şi pentru faptul că şi-au pus întreaga fiinţă în folosul patriei, aceşti oameni trebuie priviţi cu admiraţie şi respect.
De la primul scafandru autonom român – întemeietorul scafandreriei române moderne – căpitanul comandor Constantin Scarlat, cel care în 1967 a pus bazele primei unităţi de scafandri şi până la ultimul detaşament al Centrului de Scafandri întors din teatrul de operaţii Afganistan, scafandrii militari au acoperit de glorie o meserie, o pasiune, un crez: Dacă ar fi uşor, oricine ar putea face!
Monetăria Statului aduce un omagiu scafandrilor români prin lansarea pe piață a noii emisiuni medalistice aniversare, inclusă în Programul Medalistic 2022.
Cu prilejul aniversării celor 55 de ani de la înființarea Centrului de Scafandri, precum și a Zilei Scafandrilor Militari și a Zilei Scafandrului Român, Monetăria Statului urează tuturor scafandrilor români multă sănătate, misiuni sigure şi echipamente moderne!
Setul medalistic de colecție „Scafandrii militari români – de 55 de ani o profesie de elită” – format din medalie, broșură și cutie de lemn – poate fi achiziționat de la magazinele instituției noastre, la prețul de 1.169 lei/set pentru medalia din argint și de 400 lei/set pentru medalia din aliaj de cupru; prețurile includ TVA.


Medalia prezintă următoarele caracteristici tehnice:
# Material:​Argint 999‰
- Diametru:​60 mm
- Greutate:​145 grame
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​60 bucăți
# Material:​Aliaj de cupru
- Diametru:​60 mm
- Calitate:​patinată
* Tiraj fix:​40 bucăți

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu