vineri, 18 noiembrie 2022

Mândrie și Beton. După 10 ani.

 

Mândrie și Beton. După 10 ani.

23 noiembrie, de la ora 18:00, sala Media

După 10 ani de pauză, proiectul de cercetare vizuală Mândrie și Beton (desfășurat între anii 2010 – 2012), revine cu un nou capitol (2021-2022), în care Petruț Călinescu și Ioana Călinescu urmăresc evoluția schimbărilor pe care migrația le-a provocat în nordul țării, în special Țara Oașului, în cadrul unei noi ediții a Conferințelor de la Șosea, care se va desfășura miercuri, 23 noiembrie, de la ora 18:00, în sala Media, Muzeul Național al Țăranului Român.
Mândrie și Beton este un proiect unic pe plan local, cel puțin, prin lunga documentare a generațiilor de migranți și a valurilor de schimbări care au trecut peste satul tradițional românesc în ultimul deceniu. Într-un context unde, fie din motive comerciale, fie politice, se promovează imaginea unui sat idilic, neatins de schimbări, cu un patrimoniu material și imaterial neinfluențat de trecerea timpului, Mândrie și Beton face un serviciu istoriei recente, informând și documentând un fenomen unic și ireversibil.
“De la Sfânta Maria au început să duduie de mașini cu numere străine ulițele betonate de oameni pe banii lor. Ne-a încearcat și pe noi emoția întoarcerii acasă. E molipsitoare bucuria. Ca și tristețea. Unii dintre oamenii pe care i-am cunoscut acum 10 ani, care ne-au primit la Paris cu atâta căldură, nu mai sunt. S-au dus și au rămas acasă, mărturii ale viselor lor, case la roșu înghițite de iederă. Unii dintre copiii pe care îi știam noi plictisiți în vacanță și nerăbdători să se întoarcă acasă la Paris sunt acum studenți. Ambiția s-a transmis de la o generație la alta și, pentru unii, competiția s-a mutat în educație. Pe străzile din Negrești tinerii vorbesc între ei în franceză, bătrânii își sorb nepoții și strănepoții din priviri, dar nu înțeleg o boabă din ce spun. Cele mai multe construcții s-au terminat. Casele bătrânești au dispărut aproape cu totul. Satul arată ca o suburbie a unui oraș occidental. Ce nu se vede, dar se aude aproape în orice casă am intrat, este că viața „afară” s-a așezat. Oșenii și-au cumpărat case pe pământ la Paris, le-au spart, le-au renovat, au umplut grădinile de flori. Acolo la Paris se știe care sunt case de români. Numai la noi vezi case așa de îngrijite și grădini care dau pe-afară de flori. (Cotroș, com. Certeze, Negrești-Oaș)” Petruț Călinescu
Proiectul a fost cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și OAR (Ordinul Arhitecților din România) și a fost publicat de-a lungul timpului atât în țară, cât și în presa internațională - Sunday Times (UK), 6Mois (FR), Bloomberg Business Week (USA), New Statesman (UK), Alternatives Internationales (FR), Southern People Weekley (China).
În luna noiembrie a acestui an, Petruț Călinescu a prezentat proiectul Mândrie și Beton pe scena BOZAR (Bruxelles) în cadrul #Live Magazine în fața a peste 1.650 de oameni.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Țăranului Român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu