miercuri, 16 noiembrie 2022

Amintirile lui Nicolae Batzaria despre lumea aromână din Macedonia

 

Amintirile lui Nicolae Batzaria despre lumea aromână din Macedonia” vor fi depănate în cadrul Conferinței de Joi, de către Alexandru Gica, un mare pasionat de istoria aromânilor.
Vă invităm mâine, începând cu ora 18.30, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), să aflați povestea lui Nicolae Batzaria, cel care a încântat generaţii de copii sub numele de Moș Nae, creatorul bine-cunoscutului Haplea.
„În cele mai multe locuri apare informaţia că Nicolae Batzaria a murit în ziua de 28 ianuarie 1952, în lagărul Ghencea. O poezie a lui Nida Boga şi dosarele lui Batzaria de la CNSAS dovedesc că aceste informaţii sunt false. Batzaria fost reînhumat în 1970, într-o tentativă de reabilitare. Am folosit articolele din ziare ale lui Batzaria şi dosarele de la CNSAS pentru a reconstitui biografia lui Moş Nae, cu accent pe detaliile legate de lumea aromână. Veţi putea asculta şi câteva din celebrele «părăvuli» ale lui Batzaria”, afirmă Alexandru Gica.
În prezent conferenţiar doctor la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, Alexandru Gica a fost de două ori bursier New Europe College. Textele scrise în timpul acestor stagii au fost publicate în „Introducere în istoria recentă a aromânilor”, Editura MNLR, 2012. Până acum a editat nu mai puțin de 18 cărţi cu subiecte aromâne.
Coordonator conferință: Cătălin D. Constantin

Alte detalii
https://fb.me/e/5orRJMJUa

#conferințadejoi #palatulsuțu #istoriaaromânilor #moșnae #haplea #NicolaeBatzaria #MMB

 

Sursa informațiilor Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu