miercuri, 12 octombrie 2022

Utilizarea spațiului cosmic - Aplicațiile spațiale

 

#SecţiaŞtiinţeleNaturii a Muzeului Olteniei Craiova continuă seria manifestărilor înscrise în cadrul proiectului cultural-educativ 𝗠𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹 ș𝗶 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘀𝘂𝗹, cu prezentarea conferinței 𝗨𝗧𝗜𝗟𝗜𝗭𝗔𝗥𝗘𝗔 𝗦𝗣𝗔Ț𝗜𝗨𝗟𝗨𝗜 𝗖𝗢𝗦𝗠𝗜𝗖 - 𝗔𝗣𝗟𝗜𝗖𝗔Ț𝗜𝗜𝗟𝗘 𝗦𝗣𝗔Ț𝗜𝗔𝗟𝗘, o serie de videoproiecții susținute de lector univ. 𝘥𝘳. 𝘌𝘮𝘪𝘭 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘦𝘴𝘤𝘶 de la Departamentul de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova.
Este o lecție de astronomie vizând cunoașterea și explorarea spațiului cosmic, legătura dintre forma - dimensiunile Pământului și aplicațiile spațiale.
De la experimentul lui Eratostene care a determinat pentru prima oară circumferința Pământului, la elipsoidul lui Newton și până la geoidul actual, omenirea s-a preocupat de determinarea formei și dimensiunii planetei noastre. Deducerea cât mai exactă a acestor forme și dimensiuni a făcut posibilă cucerirea spațiului cosmic și utilizarea acestuia pentru diverse aplicații spațiale.
Se prezintă modul în care a fost dedusă forma și dimensiunea Pământului iar ca aplicații spațiale este descrisă seria de sateliți artificiali plasați pe diverse orbite (joase, medii, înalte), aplicațiile pentru care au fost concepuți aceștia (telefonie, teledetecție, meteorologie, GPS, televiziune) și telescoapele spațiale care reprezintă tot o aplicație legată de forma și dimensiunea Pământului. Într-un spațiu cosmic din ce în ce mai aglomerat se poate discuta și despre o utilizare durabilă a acestuia.
La manifestare vor participa studenţii Departamentului de Geografie al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Craiova, îndrumați de lector univ. 𝘥𝘳. 𝘌𝘮𝘪𝘭 𝘔𝘢𝘳𝘪𝘯𝘦𝘴𝘤𝘶 , precum și elevii Liceului Tehnologic Costin D. Nenițescu - domeniul protecția mediului îndrumați de profesorii de specialitate 𝘊𝘭𝘢𝘶𝘥𝘪𝘢 𝘎𝘳𝘪𝘨𝘰𝘳𝘦𝘴𝘤𝘶, 𝘓𝘶𝘮𝘪𝘯𝘪ț𝘢 𝘙𝘢𝘥𝘶-𝘔𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘳𝘶 și 𝘓𝘢𝘳𝘪𝘴𝘢 𝘗ă𝘶𝘯.
Acţiunea coordonată de muzeograf 𝗱𝗿. 𝗢𝗹𝗶𝘃𝗶𝗮 𝗖𝗶𝗼𝗯𝗼𝗶𝘂 va avea loc 𝗷𝗼𝗶, 𝟭𝟯 𝗼𝗰𝘁𝗼𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲, ora 11:00 la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova și se înscrie în cadrul manifestărilor cultural-educative dedicate 𝘚ă𝘱𝘵ă𝘮â𝘯𝘪𝘪 𝘔𝘰𝘯𝘥𝘪𝘢𝘭𝘦 𝘢 𝘚𝘱𝘢ţ𝘪𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘰𝘴𝘮𝘪𝘤 (https://www.worldspaceweek.org/), sărbătoare internaţională a ştiinţei şi tehnologiei şi a contribuţiilor acestora la îmbunătăţirea condiţiei umane.
Celebrată în fiecare an la începutul lunii octombrie, anul acesta WorldSpaceWeek a ales ca temă 𝗦𝗽𝗮ț𝗶𝘂𝗹 ș𝗶 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗲𝗻𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮, fiind dedicată creșterii gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța și interconectarea spațiului la tehnologiile spațiale.
De asemenea, mediul orbital al Pământului este o resursă limitată care are nevoie să fie protejată. Prin asigurarea sustenabilității pe termen lung a activităților spațiale, nu numai că este garantată prezența tot mai mare a omenirii în spațiu, dar și contribuția la îmbunătățirea socio-economică, precum și la viața întregii omeniri de pe Pământ. Pentru că doar prin dezvoltare durabilă Pământul și spațiul, vor rămâne accesibile generațiilor viitoare.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu