vineri, 28 octombrie 2022

Vas “Pelike” din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, descoperit la Histria (Istria, jud. Constanța), datare 336-300 î. Hr.

 


Vas “Pelike” din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, descoperit la Histria (Istria, jud. Constanța), datare 336-300 î. Hr.
Vasul este de tip “Pelike”, cu gâtul larg și corpul globular, din ceramică modelată la roată și pictată. Buza, parțial păstrată, este înclinată spre exterior până la orizontală, marginea este verticală iar baza vasului inelară. Este realizat din pastă fină, de culoare roz cu firnis negru lucios, de bună calitate. Vasul face parte din categoria ceramicii de lux a ceramicii atice, maniera de pictură fiind cea considerată “stilul liber”.
Piesa redă pe ambele fețe două motive iconografice distincte, din seria celor dionisiace. Decorul A – capul unui satir, redat în profil spre stânga către care, din partea opusă, înaintează un efeb acoperit de o mantie drapată. Decorul B – un personaj feminin (o menadă) ușor aplecată către un tirs sprijinit pe linia solului. Pentru ambele variante registrul decorului este definit de benzi decorate cu șiruri de ove.
Piesa provine din cercetările arheologice realizate în necropola tumulară de la Histria, campania 1956, fiind descoperită în interiorul tumulului II. Ea făcea parte din inventarul unui mormânt de incinerație. Datarea complexului a fost făcută pe baza unei monede emise de Alexandru Macedon. Vasul a fost descoperit spart, forma actuală fiind cea din urma procesului de restaurare.
https://romaniacivilizatii.ro/vas-pelike/
Această piesă deosebită poate fi admirată în expoziția temporară "Dacia - Ultima frontieră a romanității".
Bilete online: https://mnir.booktes.com/#2020-12-07
#MNIR #MV

 

Sursa informațiilor Muzeul Virtual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu