marți, 25 octombrie 2022

Medalia românească: Muzeul Marinei Române – 58 de ani de la înființare

 

Muzeul Marinei Române – 58 de ani de la înființare
La 25 octombrie 1965 s-a înfiinţat - în Mangalia - Muzeul Marinei Române, ce a avut sediul în localul Staţiunii de pregătire marinărească.
Primele piese muzeale au aparţinut navelor marinei militare, dezafectate după primul şi cel de-al doilea război mondial: armament, maşini şi motoare navale, altele au fost donate de foşti ofiţeri de marină sau familiile lor.
Navele au fost casate, iar piesele, iniţial, s-au depozitat la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, de acolo mutate în mai multe locuri, iar în 1961 au ajuns la Mangalia odată cu mutarea Comandamentului. Organizatorii au sperat să realizeze o instituţie după modelul muzeelor din Anglia, Franţa şi Italia. Ideea a fost susţinută de comandorul Grigore Martes. Între anii 1966-1968 Muzeul de la Mangalia a fost vizitat de peste 5.000 de persoane, majoritatea marinari militari.
Prin ordinul Consiliului de Miniştri nr. 1127 din 29 mai 1969, patrimoniul a fost transferat la Constanţa, iar Muzeul Marinei Române, înfiinţat ca instituţie de interes naţional, subordonat Ministerului Apărării Naţionale a fost organizat în garnizoana Constanţa, în vechiul local al Şcolii superioare de marină de pe strada Traian.

 

Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu