miercuri, 5 octombrie 2022

O mărgea celtică din sticlă descoperită la Ciumești – Bostănărie (Tökös)

 

O mărgea celtică din sticlă descoperită la Ciumești – Bostănărie (Tökös)
Aşezarea La Tène de la Ciumeşti – Bostănărie (Tökös) a fost identificată în urma unor cercetări de supărafață efectuate la începutul anilor 60 ai secolului trecut. Se află pe un teren nisipos de dună, numit La Bostănărie, la cca 600-700 m VSV de celebra necropolă celtică aflată în curtea C.A.P.-ului din aceeaşi localitate.
Aici au fost descoperite și cercetate 8 locuințe adâncite în pământ, dispersate pe o supărafață mai mare. Inventarul acestora consta în general din ceramică, marea majoritate lucrată la roată și câteva obiecte și unelte din fier. Printre descoperiri se remarcă o mărgea din pastă din sticlă, de tipul cu ochi. Pasta de sticlă are culoarea albastră îmchis, formă circulară, realizată dintr-o bandă de 1,5 cm lățime. Diametrul ei este de 2 cm. Este decorată cu 16 ochi de culoare albă, realizați dintr-o pastă albă. Are un orificiu de prindere de 1 cm diametru. Numărul mare de mărgele din bazinul carpatic, utilizarea îndelungată şi concentrarea lor în zona Tisei şi a Dunării mijlocii, indică mai degrabă realizarea unor astfel de mărgele într-un atelier local.
Datarea lor generală și contextul descoperirii, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.
dr. Ardeleanu Marius, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu