luni, 31 octombrie 2022

A drege busuiocul

 

Toată lumea știe că expresia ”a drege busuiocul” înseamnă a încerca să repari o gafă (personală sau a altcuiva). Specialiștii, în căutările lor pentru a afla care ar fi originile acestei expresii, au găsit două explicații plauzibile. Ar fi vorba, de fapt, de a recupera, cumva, folosind busuiocul ca aromă și conservant, vinurile care încep să se acrească sau care au miros de butoi. A doua explicație este că ar fi vorba de buchetul de busuioc al miresei, de care trebuia avută o mare grijă deoarece, în credința populară, ruperea acestui buchet în timpul ceremoniei nunții, însemna semn rău.
Referindu-ne la butoi și la vin, este demn de menționat că acestea erau prezente în pivnițele negustorilor brașoveni. Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, aflat în Piața Sfatului nr.15, deci în proximitatea spațiului unde se organizau târguri, prezintă vizitatorilor o astfel de pivniță. Care este prevăzută cu ”gârlici”, acea deschizătură în zid prin care erau manevrate butoaiele cu vin doar de anumite persoane, care se numeau ”șorodari”. Dar știți cum arăta ”curcubetele” și la ce era folosit, în acest context? Îl găsiți în pivnița muzeului, alături de alte exponate sugestive pentru activitatea comercială a Brașovului de altădată, inclusiv alături de mirodeniile cu care se aromatizau băuturile și se conservau mâncărurile.
Sursa: ”Expresii populare”, Aurică Ivașcu; ”Etnografia poporului român”, Valer Butură
#adregebusuiocul #pivnițademărfuri #MuzeulCivilizațieiUrbaneaBrașovului Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #șorodari #gârlici #curcubete #conservareamâncărurilor #aromatizareabăuturilor #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu