vineri, 14 octombrie 2022

Raritate medalistică din colecția Bibiotecii Batthyaneum

 


În colecția numismatică a Bibliotecii există, printre multe altele, o medalie cu totul specială, extrem de rară (în cabinetul numismatic din Kunsthistorisches Museum Vienna nu există!). Este vorba de o medalie aniversară dedicată lui Franz Xaver von Zach (1754-1832), directorul Observatorului astronomic de la Gotha, de către colegii săi de breaslă de la Leipzig. Pe medalie se poate citi:
„Cu ocazia zilei sale aniversare, din 15 iunie 1796, prea-celebrului bărbat, cu gând pios și recunoscător”, iar pe revers, „Pentru ca posteritatea să prospere de pe urma meritelor tale”, iar mai jos, „Întru mulți ani”.
Însă această medalie nu marchează doar o aniversare a marelui savant, ci și contribuția geodezică a lui Zach, mai exact, calcularea longitudinilor și a latitudinilor cu ajutorul sextantului hadleyan, creat de Jesse Ramsden (1735-1800). Din scrisorile trimise de Zach diverșilor prieteni și colaboratori astronomi, reiese faptul că lista celor cărora le-a făcut cadou această medalie este extrem de scurtă: lui Martin Alois David și Anton Strnadt (1747–1799) în Praga, Johann Elert Bode în Berlin (1747-1826), Johann Gottfried Köhler (1745-1800) în Dresda, Ernst Ludwig von Aster (1778-1855) și, finalmente, Episcopului Ignatius de Batthyán! Medalia este trimisă în anul 1796 împreună cu un pachet de cărți, cele publicate de Zach însuși și care se regăsesc pomenite inclusiv pe medalie: Tabulae motuum solis novae et correctae (1792) și Explicatio et usus tabellarum solis (1792). Mai mult, Zach mărturisește într-o scrisoare către Martin Aloys David că medaliile erau trimise prietenilor care făceau parte dintr-o societate științifică dedicată folosirii sextantului hadleyan, pe care Zach l-a promovat și folosit cu mare succes.
Încă o dată, prin dovada acestei medalii, vedem în ce cercuri intelectuale își petrecea timpul Episcopul și ce prieteni valoroși avea. Contemporanii lui Ignatius de Batthyán au folosit aceleași cuvinte de laudă la adresa sa, ca cele folosite de prietenii din Leipzig pentru Zach.

 

Sursa informațiilor Biblioteca Batthyaneum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu