vineri, 14 octombrie 2022

Păretar

 

Exponatul săptămânii – “Păretar
Păretarul provine din localitatea Lunca, judeţul Tulcea şi a fost confecţionat în primul sfert al secolului al XX-lea. A intrat în patrimoniul muzeului în anul 1977.
Utilizat la decorarea interiorului locuinţei ţărăneşti, aparţinând etniei bulgare, păretarul a fost lucrat în gospodărie, la război, folosindu-se tehnici precum ţesutul în două iţe şi alesul peste fire.
Pe fondul negru al piesei apar şapte motive zoomorfe (cai) însoţite de şapte motive antropomorfe (femei) alese cu lână policromă (alb, roşu, violet, albastru, galben, verde, ciclamen). În partea superioară a compoziţiei sunt dispuse motive florale realizate în aceeaşi cromatică. Tot acest decor este încadrat într-un chenar compus din vărgi şi alesături cu “bobu”.
Calul, animal domestic puternic mitologizat, nelipsit din basme, dar mai ales din viaţa cotiadiană a ţăranului, reprezintă un simbol al fecundităţii şi fertilităţii, fiind prezent în toate marile rituri calendaristice de tip agrar, precum şi în riturile de trecere.
Prieten de nădejde al omului, călăuză şi sfetnic al eroului din poveste, însoţitor al sufletului în lumea de dincolo şi apărător împotriva tuturor relelor, calul este unul dintre motivele des întâlnite în arta populară.
Prin Ordinul de clasare nr. 2154 / 21.03.2014, emis de Ministrul Culturii, obiectul a fost declarat bun aparţinând patrimoniului cultural-naţional, fiind clasat în categoria juridică TEZAUR.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu