luni, 1 martie 2021

Statuetă din bronz (L= 9,2 cm) reprezentându-l pe Hercule cu măciuca deasupra capului

 


Statuetă din bronz (L= 9,2 cm) reprezentându-l pe Hercule cu măciuca deasupra capului. Are mustaţă dar nu şi barbă sau aceasta este puţin accentuată, capul acoperit cu o eşarfă, alta îi înconjoară bazinul. Pe unele părți ale corpului sunt reprezentate fire de păr. Statueta este perforată pe lung de un orificiu circular (diam= 0,8 cm). În inventarul muzeului din 1930, este menționată ca „o mică statuie reprezentând un războinic”, fără alte precizări.
Piesa corespunde în întregime celei publicate de J. Hampel în 1880, ce a fost descoperită în Sliacs (Slovacia) și după care un colecționar de antichități a făcut mai multe copii, unele ajungând la muzee din străinătate. Este foarte posibil ca o piesă cunoscută de la Rouen (Franţa) și publicată de S. Reinach să fie o astfel de copie. Deși statuete din bronz reprezentându-l pe Hercule sunt răspândite în tot Imperiul Roman, varianta tipologică prezentată de noi se găsește doar în locurile menționate mai sus.
Piesa de la Baia Mare reprezintă una dintre aceste copii, dacă nu chiar originalul, ajuns aici în condiţii necunoscute nouă, fiind practic identică cu cea a lui Hampel, corespunzând chiar şi descrierea patinei. Față de alte statuete de bronz ale lui Hercule, piesa atrage atenția prin câteva elemente particulare: eșarfa care acoperă șoldurile, prezența mustății și lipsa unei bărbi, firele de păr de pe corp. Atât Hampel cât şi Reinach aveau dubii în ceea ce priveşte autenticitatea antică a pieselor, J. Hampel considerând piesa de la Sliacs ca fiind realizată în epoca medievală.
Bibliografie: Ioan Stanciu, Materiali romani conservati nelle collezioni del Museo provinciale di Baia Mare, în Omaggio a Dinu Adameșteanu, Cluj-Napoca, 1996, 155-164.

Raul Cardoș, muzeograf

Zamfir Șomcutean, conservator

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu