sâmbătă, 6 martie 2021

Carul votiv de la Bujoru

 


Carul votiv de la Bujoru constituie una dintre piesele de importanță excepțională din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României.
A fost descoperit întâmplător, în primăvara anului 1974, cu ocazia unor lucrări agricole, care au nivelat o movilă de circa 1,5 m înălțime și cu diametru de aproximativ 20 m. În toamna aceluiași an, au fost efectuate săpături arheologice de salvare pe aria locului descoperirii. Astfel, s-a putut stabili faptul că fusese vorba de un mormânt tumular de inhumație, distrus de arături, conținând un consistent inventar funerar aparținând culturii Basarabi și datat în secolul VIII î. Hr. După un complex proces de restaurare, piesa de bronz a fost expusă pentru prima dată în muzeul nostru în mai 1980, putând fi admirată în expoziția permanentă a acestuia timp îndelungat.
Piesa a fost, de asemenea, prezentată în cadrul unor expoziții internaționale, dintre care amintim: Goldhelm, Schwert und Silberschätze: Reichtümer aus 6000 Jahren rumänischer Vergangenheit (Museum für Vor- und Frühgeschichte, Archäologisches Museum, Frankfurt am Main, 1994); Thraker und Kelten beidseits der Karpaten (Kelten Museum Hochdorf/Enz, 2000–2001); Guldskatter Rumänien under 7000 år (Medelhavsmuseet, Stockholm, 2004).
Vă invităm să aflați mai multe accesând pagina noastră de mai jos, dedicată acesteia:


http://www.capodopere2019.ro/carul-votiv-de-la-bujoru.html
#MNIR #muzeulvirtual

 

Sursa informațiilor Muzeul Virtual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu