miercuri, 10 martie 2021

Citrinul

 


EXPONATUL SĂPTĂMÂNII
Citrinul este varietatea de culoare galbenă a cuarțului (lat. citrus, grec. kitros =lămâie). Culoarea galbenă este dată de incluziunile de fier sau oxid de fier pe care le conține.
Cristalele de citrin sunt transparente, cu luciu sticlos, mineralul are duritate 7 (din 10) pe scara Mohs (poate zgâria sticla) și urma albă.
Pe lângă citrinul natural, mai pot fi obținute și alte varietăți, toate formele de cuarț fiind extrem de sensibile la căldură. Astfel prin încălzirea ametistului (varietatea mov-purpurie a cuarțului) la temperaturi între 300-550 °C, se obțin varietăți galben-portocalii de citrin, prin iradierea și tratarea la cald (150-250 °C) a cuarțului natural ce conține urme de aluminiu se obține varietatea verde-gălbuie de citrin. Citrinul galben deschis este cel mai valoros dar eșantioanele naturale sunt destul de rare. Multe din exemplarele întâlnite în comerț provin din categoria citrinului de culoare galben-portocalie, rezultate prin tratarea ametistului la căldură. Unele eșantioane pot conține o combinație de ametist și citrin și poartă numele de ametrin.
Citrinul se găsește în toate tipurile principale de roci: magmatice, metamorfice și sedimentare. Cele mai valoroase eșantioane au fost găsite în Brazilia, Franța, Rusia și SUA. Eșantionul din colecția noastră provine din zona Banska Stiavnica, Slovacia și este expus în sala I a muzeului.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu