miercuri, 10 martie 2021

Cucuvea - Athene noctua

 

Ilustrație: John Gerrard Keulemans (Dutch 1842–1912) 22


 Exponate din colecția muzeului

#Exponatulsăptămâmii: Cucuvea - Athene noctua 

 Cucuveaua face parte din familia Strigidae, fiind o răpitoare de noapte de talie mica. Ochii  sunt de culoare galbenă , deasupra lor fiind vizibilă o sprânceană pronunțată de culoare albă.

 În ceea ce privește etimologia denumirii științifice, numele de gen își are originea de la numele zeiței Athena, care în mitologia greacă era ilustrată adesea însoțită de o cucuvea (atribuindu-i-se la fel ca zeiței calitatea de simbol al înțelepciunii). Numele de specie noctua, are o proveniență similară, fiind denumirea în latină a speciei de bufniță însoțitoare a zeiței Minerva (echivalenta romană a zeiței Athena).

 Este o specie sedentară în România , preferând pentru a cuibări habitate diverse cum ar fi: livezi, parcuri, grădini, pajiști și pășuni. Perechile monogame  rămân împreună pentru cel puțin un an, dar de multe ori stau împreună toată viața. 

 Se hrănește cu insecte , rozătoare , păsări, amfibieni, șerpi mici  și râme. Este una dintre puținele bufnițe diurne, putând fi observată și ziua, fiind mai activă dimineața, seara și în prima parte a nopții.

 Este specia de bufniță cea mai răspândită și abundentă din România. 

 De-a lungul timpului a fost asociată cu moartea , pentru că era observată (datorită luminilor  aprinse peste noapte, care atrag insectele cu care se hrănește) în locațiile unde existau persoane recent decedate și oamenii se adunau pentru priveghi. 

 În România tendința populațională este momentan necunoscută. Principala amenințare este reprezentată de utilizarea intensivă pe scară largă a pesticidelor în agricultură , aspect ce produce diminuarea resursei de hrană (insecte și rozătoare). Alte amenințări sunt constituite de iernile severe  (în special cele cu zăpadă abundentă pentru perioade lungi) și persecuția din partea oamenilor (distrugerea cuiburilor ca urmare a superstițiilor). 

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Dorohoi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu