marți, 9 martie 2021

Simboluri ale feminității în preistorie - statuetele plate de os de la Vitănești (jud. Teleorman)

 

 

Simboluri ale feminității în preistorie - statuetele plate de os de la Vitănești (jud. Teleorman)

Pentru arealul culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului V î.Hr.) se cunosc pe lângă reprezentările antropomorfe de lut și unele din os. În așezarea de la Vitănești „Măgurice” a fost descoperit un număr însemnat de statuete plate din os.
Acestea sunt confecționate din bucăți decupate din peretele unor oase lungi (tibie) mai rar din coaste de animal. După desprinderea unei plăcuțe de os, urma șlefuirea acestora pe o parte sau, în majoritatea cazurilor, pe ambele părți. La unele exemplare, la cap, tot prin șlefuire, se obținea o muchie mediană care reprezenta nasul. Apoi, porțiunii de la partea superioară a capului i se dădea o formă unghiulară. Cu ajutorul unor crestături laterale se despărțeau părțile componente ale statuetei: capul, trunchiul, partea inferioară și uneori, în funcție de tip, picioarele.
Decorul consta, la cap, din perforații realizate în zona urechilor (imitând plastica antropomorfă din lut), detalii schematice ale feței și uneori mici găurele sub gură. În partea inferioară a corpului se scrijeleau linii fine sau mai puțin fine și găuri. Terminațiile mâinilor erau și ele perforate. Exceptând dispunerile întâmplătoare, punctele marcau decoruri liniare în zona picioarelor, atât pe față cât și pe spate. Inciziile marcau triunghiul sexual și despărțeau picioarele.
Unele exemplare erau împodobite cu inele și brățări din cupru. Acestea s-au păstrat mai rar, lăsând totuși pe os urme verzi de la coroziune metalului.
Forma plată, dimensiunile și greutatea reduse, ornarea lor cu podoabe din cupru, perforațiile – toate aceste aspecte ne fac să ne gândim că erau purtate de anumite persoane. Ele puteau fi reprezentări ale divinităților, având rolul de a ajuta și proteja pe cel ce le purta.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu