marți, 16 martie 2021

Hermineta din jad alpin de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

 

Hermineta din jad alpin de la Ciolăneștii din Deal (jud. Teleorman)

Hermineta (denumire provenită din limba franceză și tradusă aproximativ prin „teslă”) din piatră a fost descoperită în campania arheologică din anul 1966, efectuată în așezarea de tip tell de la Ciolăneştii din Deal „Măgura Ţui”, într-un nivel aparținând culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului V î. Hr.).
Are o lungime de 6,9 cm, o lăţime maximă de 4,4 cm şi o grosime de 1,4 cm. Culoarea este verde-închis, iar forma este prismatică, trapezoidală în plan. Tăişul este drept, ascuţit, realizat printr-o faţetă oblică, iar feţele laterale sunt drepte. Este deosebit de bine lucrată, din jad (omphacit jadeit) provenit din munţii Alpi, zona Beigua (nord-vestul Italiei).
Topoarele, herminetele şi dălţile din piatră şlefuită au făcut parte din uneltele utilizate de toate populaţiile neo-eneolitice. Atunci când se foloseau roci deosebite, cum este jadul, ele deveneau şi obiecte de prestigiu, posibil ceremoniale, alături de piesele din aur, cupru, scoici Spondylus și lamele foarte lungi din silex. Unele dintre ele erau depuse și în morminte.
În neo-eneolitic, piese din jad alpin au circulat în Europa Occidentală în special în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia şi Spania. Descoperiri izolate s-au făcut în Croaţia, Grecia, Turcia, Bulgaria şi România. Prezenţa lor atât de departe de centrul de exploatare al rocii demonstrează existenţa unor legături strânse între comunităţile neo-eneolitice şi a unor rute pe care circulau obiecte de prestigiu.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu