joi, 25 martie 2021

𝗕𝗢𝗨𝗥𝗨𝗟 („𝗯𝗼𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗼𝗿𝗱𝗶𝗮𝗹ˮ) - 𝗕𝗼𝘀 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗶𝗴𝗲𝗻𝗶𝘂𝘀

 

#SecțiaȘtiințeleNaturii #MuzeulOlteniei

 
𝗕𝗢𝗨𝗥𝗨𝗟 („𝗯𝗼𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗼𝗿𝗱𝗶𝗮𝗹ˮ) - 𝗕𝗼𝘀 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗶𝗴𝗲𝗻𝗶𝘂𝘀, este strămoșul vacilor domestice actuale.
Exemplarul din fotografie a fost descoperit în anul 1958, de către Ion Firu, director al Muzeului Olteniei, în pârâul care trece pe lângă localitatea Pătulele din județul Mehedinți. Piesa era așezată în așa fel încât sătenii să calce pe el pentru a traversa pârâul!
Este o specie dispărută, care a evoluat mai întâi în India, acum cca 2 mil. de ani, după care a migrat, ocupând un areal întins, din Peninsula Coreea până în Insulele Britanice și nordul Africii.
În Europa au ajuns acum cca 270000 ani. Bos primigenius era un animal masiv (masculii ajungeau până la o greutate de 1500 de kg și o înălțime de 1,80 m) și puternic. Coarnele ajungeau până la 80 cm lungime și puteau atinge un diametru de 20 de cm!
Imagini ale bourului se află în picturi rupestre din multe peșteri din Europa (Franța, Spania, Italia), datând de zeci de mii de ani, atribuindu-i-se puteri magice; el a fost chiar venerat de unele popoare din Anatolia și Orientul Apropiat, fiind asociat zeului Mithra.
Treptat arealul bourului s-a restrâns, ajungând în Evul Medius să trăiască pe teritoriul Principatelor Române (apare pe stema Moldovei), Bulgariei, Ungariei, Poloniei li estului Prusiei. Ultimul exemplar a dispărut în anul 1627, în pădurea Jaktorów din Polonia, din cauze naturale sau vânat de braconieri.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu