vineri, 19 martie 2021

𝙏𝙖𝙭𝙞𝙙𝙚𝙧𝙢𝙞𝙖

 

#MuzeulOlteniei #SecțiaȘtiințeleNaturiiCum prind viață animalele moarte? Vă spunem noi!  

Prin 𝙢𝙚𝙩𝙤𝙙𝙖 𝙏𝙖𝙭𝙞𝙙𝙚𝙧𝙢𝙞𝙚𝙞!
Colecția ornitologică din cadrul Secției de Științele Naturii, deține un număr de 1808 piese, dintre care 1770 sunt reprezentate de păsări naturalizate și balguri.
𝙏𝙖𝙭𝙞𝙙𝙚𝙧𝙢𝙞𝙖 - cunoscută în română sub termenul de î𝙢𝙥ă𝙞𝙚𝙧𝙚, este meșteșugul și arta prelucrării, respectiv a reproducerii animalelor în scopul prezentării lor, în muzeele de Științele Naturii.
Muzeele folosesc taxidermia ca metodă de înregistrare a speciilor dispărute și nu numai, iar cei care se ocupă de împaiere, sunt restauratorii.
Porumbelul gulerat - Columba palumbus, Linnaeus, 1758, Ord. Columbiformes, Fam. Columbidae - toată lumea îl cunoaște, dar cum ajunge el exponat?
După ce obiectul este adus în laborator, trece prin mai multe etape:
Verificarea - pasărea trebuie să fie proaspătă, să nu prezinte urme de putrefacție;
Se măsoară datele biometrice;
Jupuirea - se așază pasărea pe blatul de lucru cu fața în sus, se face o incizie pe abdomen și se începe jupuirea. După ce corpul este detașat de cap, aripi, picioare și coadă, se curăță pielea de grăsime și resturi de carne, cu ajutorul instrumentarului: bisturiul monobloc, pense și foarfeci;
Spălarea și conservarea pielii;
Cea mai importantă etapă este reconstituirea corpului - tăierea sârmelor și ascuțirea lor, confecționarea corpului artificial din talaj, refacerea musculaturii cu vată. După ce ne-am pregătit aceste lucruri, se trece la împăiere: completarea craniului cu lut, se montează ochii, se introduc sârmele în craniu, aripi, picioare, coadă; după fixarea lor, se reface musculatura cu vată, se introduce și corpul artificial și pe rând toate sârmele se prind de corp;
Coaserea inciziei;
Uscarea și montarea pe un postament în poziția naturală...And that’s it!

 

Sursa informației Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu