duminică, 28 martie 2021

𝗥𝗜𝗡𝗢𝗖𝗘𝗥𝗨𝗟 𝗟Â𝗡𝗢𝗦 ( 𝗖𝗼𝗲𝗹𝗼𝗱𝗼𝗻𝘁𝗮 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗾𝘂𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀, 𝗕𝗹𝘂𝗺𝗲𝗻𝗯𝗮𝗰𝗵, 𝟭𝟴𝟬𝟳)

 




#SecțiaȘtiințeleNaturii #MuzeulOlteniei
𝗥𝗜𝗡𝗢𝗖𝗘𝗥𝗨𝗟 𝗟Â𝗡𝗢𝗦 ( 𝗖𝗼𝗲𝗹𝗼𝗱𝗼𝗻𝘁𝗮 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗾𝘂𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝘀, 𝗕𝗹𝘂𝗺𝗲𝗻𝗯𝗮𝗰𝗵, 𝟭𝟴𝟬𝟳)
În colectia de paleontologie a Muzeului Olteniei, Secţia de Ştiinţele Naturii, se găsesc mai multe fragmente de oase fosile si chiar oase intregi de rinocer lânos, printre care şi dentitie. Ultimul molar care a fost restaurat în laboratorul de preparare-restaurare al secţiei provine de la Cernateşti, judeţul Dolj.
Piesa prezenta depuneri in interiorul ei şi era prafuită cand a fost adusa in muzeu. Dupa îndepartarea prafului cu tampoane de vată umectate cu apă distilată şi pensule din păr natural, curăţirea depunerilor s-a făcut cu bisturiul monobloc şi cu bisturiul cu lamă chirurgicală, detasabilă, pensule de diferite mărimi din păr natural ,hirtie de filtru. Piesa a fost impregnată cu soluţie specială de impregnare, cu ajutorul sticlutei picuratoare. Îndepartarea eventualelor depuneri grosiere de solutie de impregnare s-a facut cu pensa chirurgicală plan –dreaptă, tampoane de vată, acetonă etc.   Uscarea s-a facut in condiţii optime pentru metoda de restaurare a acestei piese. Piesele descoperite în Oltenia s-au aflat în localităţiile Colţeşti – judeţul Gorj, Bugiuleşti – judeţul Vâlcea etc.
Mamifer fosil care a trait in Europa şi Asia de Nord, in stepele euroasiatice , din Pleistocen până în ultima eră glaciară. Era un animal perfect adaptat climei de tip glaciar, având urmatoarele dimensiuni: lungimea, in medie, de 3,7 m, existând si unele exemplare cu lungimea de până la 4,4m; inalţimea, cuprinsa intre 2,20 si 3,30 m. Blana era lungă, densă, iar ochii, mici. Corpul era îndesat, cu membre scurte. Capul prezenta 2 cornuri, cel anterior, cu lungimea de până la 1m, ambele fiind situate pe creştet. Mamiferul a disparut în ultima perioadă glaciară, în urmă cu aproximativ 12-10 000 ani. În Siberia, în permafrost s-au descoperit porţiuni de corp cu carne (un exemplar juvenil, pe nume Saşa), iar în Ucraina s-a descoperit un corp in mare parte conservat datorită solului care era imbogăţit cu substanţe din petrol natural. Rinocerul lânos este inrudit cu rinocerul de Sumatra (Dicerorhinus sumatrensis, Fisher, 1814).
Regnul- Animalia, Încrengătura- Chordata, Clasa- Mammalia, Ordinul- Perissodactyla, Familia- Rhinocerotidae, Gen- Coelodonta, Specie- C, antiquitatis.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu