sâmbătă, 5 noiembrie 2022

STILBITUL sau DESMINUL

 


STILBITUL sau DESMINUL este un mineral de culoare albă cu nuanțe gălbui sau roșiatice și cu luciu sticlos sau sidefos. Formează agregate radiare, adesea grupate în formă de snopi, de unde și denumirea sa (grec. „desmis” care înseamnă legătură, snop). Are duritate medie, de 3½ - 4 pe scara Mohs.
Face parte din clasa silicaților, respectiv din grupul zeoliților, un grup de minerale care se găsesc în natură mai ales în cavitățile și pe fisurile rocilor vulcanice, unde s-au format prin contactul lavei cu apa mării și depunerea cenușii vulcanice în apa sărată; zeoliții eliberează apă dacă sunt încălziți.
Există aproximativ 45 de zeoliți naturali, cu utilizări variate: îngrășământ pentru animale, supliment nutritiv pentru plante, protecția mediului (filtre pentru purificarea apelor reziduale si radioactive, curățarea mediilor contaminate cu produse petroliere), absorbant pentru așternutul animalelor de companie, material pentru șlefuit suprafețele metalice, materiale de construcții, praf de curățat, combaterea mirosurilor neplăcute, suport pentru catalizatori în rafinarea petrolului, medicina umană, obținerea hârtiei de calitate superioară, prelungirea timpului de păstrare a alimentelor.
Mai mult de 100 de zeoliți diferiți au fost sintetizați artificial, iar producția anuală a acestora depășește 12.000 de tone, fiind utilizați în numeroase domenii diferite.
Stilbitul, împreună cu alți zeoliți se utilizează la dedurizarea apei.
În România se întâlnește în Munții Bihorului, la Săvârșin, județul Arad, la Moldova Nouă, Oravița, județul Caraș-Severin etc.
Exemplarul din colecția muzeului nostru provine de la Oravița, și poate fi observat în sala I, alături de alte minerale din Clasa silicați.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu