vineri, 28 mai 2021

Scutigera coleoptrata - este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți al clasei Chilopoda, cunoscut și sub numele de ”miriapod de casă”

 


Scutigera coleoptrata - este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți al clasei Chilopoda, cunoscut și sub numele de ”miriapod de casă”. Este un chilopod de culoare galben-gri, cu trei dungi dorsale de culoare închisă având lungimea corpului de 25 – 35 mm și până la 15 perechi de picioare extrem de lungi, cu aspectul unor antene. Aceste picioare delicate sunt atașate de un corp rigid. Acest lucru îi permite să atingă viteze surprinzătoare, de până la 0,4 metri pe secundă. Cu aceeași ușurință Scutigera traversează rapid pereții și tavanul caselor. Inițial specie endemică pentru regiunea mediteraneană, aceasta s-a răspândit în toată lumea locuind adesea în casele oamenilor.
Trăiește în jur de 3 - 7 ani, în funcție de mediu. Atinge maturitatea sexuală în al treilea an de viață. Femela depune ouăle primăvara, în sol și le acoperă cu resturi vegetale; înconjoară cu corpul ei ponta cu ouă, iar mai târziu și larvele. Acest lucru se întâmplă timp de câteva săptămâni. În plus, femela mai secretă o substanță contra fungilor.
Scutigera coleoptrata preferă să trăiască în locurile umede și răcoroase. Sistemul respirator nu are niciun mecanism pentru închiderea stigmelor respiratorii. De aceea, are nevoie de un mediu care să o protejeze de deshidratare și de frigul excesiv. Majoritatea exemplarelor care se întâlnesc în afara caselor, trăiesc sub pietre, piloți de lemn, în grămezi de frunze putrezite. În perimetrul casei, aceasta poate fi găsită oriunde. Cel mai des, se întâlnește în subsoluri, băi și toalete, care oferă o umiditate ridicată, însă pot fi găsite și în birouri, dormitoare și sufragerie. Primăvara, uneori, Scutigera părăsește locuințele umane, dar se poate întoarce toamna pentru iernat.
Scutigera coleoptrata se hrănește cu diverse insecte din casele oamenilor. Nu aduce stricăciuni mobilierului sau produselor alimentare. Chiar dacă sunt veninoase, membrele sunt foarte subțiri ca să penetreze pielea umană. Vânează păianjeni, păduchi, termite, gândaci, furnici și alte artropode întâlnite în case. Scutigera este un animal de pradă nocturn. În ciuda prezenței ochilor fasetați, bine dezvoltați, preferă să folosească antenele pentru a detecta prada. Antenele poartă receptorii olfactivi și tactili. După ce și-a prins victima, o ține strâns cu mandibulele și picioarele anterioare. În acest fel, poate să prindă mai multe insecte în același timp. Pentru a captura prada Scutigera sare asupra ei sau utilizează picioarele într-o tehnică specială. Un studiu a demonstrat capacitatea Scutigerei de a distinge prada de dușman, evitând insectele periculoase. Când întâlnește o viespe, ea se retrage după injectarea veninului pentru a aștepta până când acesta o va omorî. Dacă un picior este prins de inamic, atunci ea îl desprinde.
În muzeul nostru poate fi observată în sal a II-a.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu