duminică, 9 mai 2021

Cimitire medievale din târgul Romanului și din așezările rurale adiacente. Practici funerare și inventar.

 








Cimitire medievale din târgul Romanului și din așezările rurale adiacente. Practici funerare și inventar.
​Expoziția temporară Cimitire medievale din târgul Romanului și din așezările rurale adiacente. Practici funerare și inventar organizată de Muzeul de Istorie Roman din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț (coordonator, cercetător științific dr. George-Dan Hânceanu), este deschisă publicului din data de 10 mai și până pe 11 iunie 2021.
​Tematica propune etalarea pieselor funerare din principalele cimitire medievale din Roman și împrejurimi, cercetate din anii 1960 și până în prezent de arheologi ai muzeului romașcan. Pentru târgul amintit au fost investigate cimitirele din punctele Biserica Sf. Voievozi (în anii 1960, 1980), Școala nr. 5 / Școala „Al. I. Cuza” (în anii 1970), Episcopie / Arhiepiscopie (în anii 1990, 2015) și Biserica Sf. Gheorghe (în anii 2019-2021). În vederea comparării elementelor legate de ritual au fost expuse obiecte din necropolele rurale cercetate la Doljești, punctul Biserica Sf. Treime (în anii 2011, 2015), Săbăoani, punctul La Bisericuță (în anii 1980-1990), Gherăești, punctul La Biserică (în anii 1990), Răchiteni, punctul Cimitirul vechi (în anii 1990) și Brad, punctul La Stâncă (în anii 1960-2000).
​Intenția noastră este de a familiariza publicul cu aspecte ale vieții funerare, precum modul de înmormântare, practicile religioase, cauze ale morților (molime: friguri, ciumă, holeră, malarie care au scurtat perioada de viață) și implicit descoperirile arheologice provenite din inventarul mormintelor medievale, care au aparținut celui decedat sau rudelor sale.
Dintre acestea semnalăm piese de podoabă (cercei, mărgele, inele), accesorii vestimentare (nasturi, găici, aplice), obiecte bisericești (bol-cădelniță, fragmente de veșminte preoțești, cruci) și alte variate piese (ace de văl, cuțite, pinteni și potcovițe).
Interesante de amintit sunt câteva obiecte ce pot fi asociate cu ocupații, cum ar fi foarfece, ace de cusut și pensete. Printre practicile întâlnite le remarcăm pe cele cu caracter păgân, preluate și pepetuate în mediul creștin, precum ceramica prezentă în morminte, monedele, cuțitele și prezența unui „singur cercel” la fete, adolescente și femei, o amintire sau un semn al neconsumării căsniciei.
​Invităm publicul să viziteze această expoziție pentru a înțelege mesajul comunităților trecute, amenințate de bolile vremurilor medievale.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu