duminică, 16 mai 2021

Cetatea dacică de la Ardeu | Conferințele DACICA 2/2021

 

Cetatea dacică de la Ardeu a fost descoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Téglás Gábor, dar pe parcursul secolului XX a fost aproape uitată de istorici. Cercetările sistematice organizate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, începând din primul an al secolului XXI, au scos la iveală monumente care compun ansamblul de la Ardeu, precum și numeroase obiecte de valoare, care au îmbogățit colecțiile muzeului devean. Astăzi avem la dispoziție o documentație bogată pe baza căreia putem să reconstituim multe dintre detaliile care individualizează cetatea dacică.
Pe parcursul celor două decenii de cercetări muzeul devean a avut alături parteneri prestigioși, cum sunt Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Universitatea ,,1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Castelul Corvinilor, Universitatea de Vest din Timișoara sau Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, din București.
În acest webinar, dr. Iosif Vasile Ferencz va încerca să prezinte o sinteză a stadiului cunoașterii cetății dacice de la Ardeu, după 20 de ani de cercetări sistematice.
Dr. Iosif Vasile Ferencz este cercetător științific gradul II la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Activitatea profesională a vizat cu predilecție civilizațiile care au locuit în Transilvania și Banat, pe parcursul celei de a doua epoci a fierului. În cei aproape 25 de ani de activitate profesională a participat la cercetări arheologice care au vizat cetăți și așezări, monumente eclesiastice sau necropole.
În ultimii 20 de ani s-a implicat în cercetarea sistematică a cetății dacice de la Ardeu, sit care astăzi stârnește tot mai mult interesul comunități științifice și pe cel al publicului larg.
Evenimentul se va desfășura online pe platforma Zoom. Pentru înscriere, accesați linkul https://zoom.us/webinar/register/WN_qfIhzeucStay932-VGq-cw
Accesul pe platformă se va face începând cu ora 18:50.

 

Sursa informațiilor Fundația Dacica.

2 comentarii: