marți, 4 mai 2021

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐏𝐮𝐦𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐮𝐥 𝐅𝐚𝐧𝐠 (𝐬𝐞𝐜. 𝐚𝐥 𝐗𝐈𝐗-𝐥𝐞𝐚)

 

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐦𝐚𝐢
𝐏𝐮𝐦𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐟𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐩𝐮𝐥 𝐅𝐚𝐧𝐠 (𝐬𝐞𝐜. 𝐚𝐥 𝐗𝐈𝐗-𝐥𝐞𝐚)
Pe coasta vestică a continentului african, în zona ecuatorială, întâlnim populația Fang, din sânul căreia provin două pumnale deosebite a căror denumire este omonimă tribului din care fac parte – Fang.
Concentrată astăzi în trei state vest-africane, Gabon, Guineea Ecuatorială și Camerun, populația Fang își are originile în partea centrală a Camerunului, în bazinul râului Sanaga, migrând la începutul sec. al XIX-lea spre actualul teritoriu. Până la sosirea coloniștilor europeni, membrii triburilor Fang s-au îndeletnicit cu agricultura, vânătoarea și războiul. Actualul stat Gabon, cu o numeroasă populație Fang, a avut o istorie modernă tumultuoasă, similară celorlalte teritorii coloniale. În anul 1839 a fost înființat primul contoar comercial francez pe coasta Gabonului, iar zece ani mai târziu a fost întemeiat portul Libreville, actuala capitala a statului central-african. Spre sfârșitul sec. al XIX-lea a fost creată colonia Gabon, încorporată în anul 1910 federației coloniale franceze, cunoscută sub denumirea de Africa Ecuatorială Franceză. Ca și în cazul altor state africane, Gabonul a devenit stat independent abia în anul 1960.
Pumnalele gaboneze de tipul Fang sunt prezente în literatura de specialitate internațională, fiind atribuite tribului omonim, care populează arealul geografic plasat înre Gabon, Guineea Ecuatorială și Camerun, pe coasta de vest a Africii Centrale. Pumnalele respective se disting prin frumusețea și designul rafinat, care însă nu prevalează în fața funcționalității. Lamele acestor arme sunt realizate de obicei dintr-un oțel de foarte bună calitate, fiind înfrumusețate, în partea lor superioară, cu motie decorative geometrice și vegetale gravate în oțelul lamei. Tecile acestor pumnale sunt îmbrăcate în piele de reptilă. O componentă distinctă a pumnalelor gaboneze este mânerul, puternic alungit, care se termină cu un element lemnos de formă cilindrică, ușor evazat la capăt. La pumnalele Fang există și o piesă de forma unei gărzi stilizate, care face corp comun cu restul mânerului. Aflată între lamă și terminația mânerului, „garda” este una neobișnuită și cu rol mai degrabă estetic, decât funcțional.
Perechea de pumnale central-africane face parte din subcolecția de arme exotice a MNaB, fiind înregistrată în inventarul muzeului în data de 10 noiembrie 1968. Cele două piese gaboneze sunt parte componentă a unui lot de zece arme africane inventariate de-a lungul timpului în patrimoniul instituției, printre acestea numărându-se și spada sudaneză Kaskara, sabia etiopiană Shotel, sabia vest-africană Mandingo etc.
Descriere pumnal: lama din oțel este dreaptă cu două tăișuri și vârf ascuțit. În partea mediană a lamei există câte o nervură longitudinală pe ambele fețe, pe aproape toată lungimea lamei. În partea superioară a lamei există un decor realizat prin gravare cu motive geometrice, pe ambele fețe, mai bogat și mai frumos lucrat pe partea exterioară. În partea superioară lama se termină cu vârfuri ușor îndoite spre muchiile tăioase. Garda face corp comun cu mânerul. Partea metalică a gărzii este alungită și prezintă margini ranforsate pe cele două muchii. Partea lemnoasă plachează metalul și se continuă în zona superioară cu brațe scurte din lemn, dispuse perpendicular pe lamă. Între gardă și mânerul propriu zis, lemnul este sculptat cu două șanțuri paralele. Mânerul din lemn este cilindric, fixat prin nituire de tija metalică. Teaca din lemn este îmbrăcată în piele de șarpe. Forma tecii este atipică, inițial fiind dreaptă, apoi concavă pe ambele muchii, iar terminația este evazată. În partea superioară exista un inel masiv pentru fixare la centură.
Muzeul Național al Banatului, colecția de arme, nr. inv. istorie 6905/1 și 6905/2
#mnab #exponatullunii

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu