sâmbătă, 29 mai 2021

Vasul triplu de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman)

 

Vasul triplu de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman)

Vasul a fost descoperit în anul 1999 pe tell-ul Vitănești „Măgurice”, în ultimul nivel de locuire aparținând culturii Gumelnița (a doua jumătate a mileniului al V-lea î.Hr.). Era situat lângă vatra unei locuințe incendiate, împreună cu alte vase fragmentare și o piesă de lut din categoria picioarelor-calapod.
Are o culoare cărămiziu-gălbuie cu unele zone închise la culoare datorită arderii secundare. Este un vas comunicant compus din trei recipiente legate între ele prin trei tuburi. Vasele sunt de forma bitronconică dispuse la distanţe aproximativ egale unul faţă de celălalt, întreg ansamblul putând fii înscris într-un triunghi echilateral cu laturile între 15-17 cm. Înălțimea este de 5,9 cm, iar diametrul gurii vaselor este de 4,4 cm. Fiecare dintre tuburi este decorat cu 4 sau 5 linii incizate, paralele, dispuse transversal. Cele trei vase păstrează în zona de diametru maxim urmele unui decor geometric, şiruri de triunghiuri (dinţi de lup), realizat prin lustruire.
Vase asemănătoare au fost descoperite și în alte așezări gumelnițene (Tangâru, Gumelnița), unele având patru recipiente, cu capace libere sau făcând corp comun cu vasul. Fiind vase cu o formă cu totul specială, fără analogii la culturile eneolitice din jur, au fost încadrate în categoria vaselor cu destinație cultică, fiind legate probabil de un cult al casei.
Vasul, ce aparţine patrimoniului cultural naţional, fiind clasat la categoria „tezaur”, se află expus în Sala „Eneoliticul” a expoziţiei permanente de arheologie de la Muzeul Judeţean Teleorman.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu