#MuzeuluiOlteniei #SecţiaŞtiinţeleNaturii vă aduce în atenţie piese interesante din 𝘊𝘰𝘭𝘦𝘤ţ𝘪𝘢 𝘥𝘦 𝘐𝘩𝘵𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘦 (constituită în 1952) ce conservă specii spectaculoase de peşti (dulcicoli, marini şi oceanici)!
𝙁𝙞𝙨𝙩𝙪𝙡𝙖𝙧𝙞𝙖 𝙩𝙖𝙗𝙖𝙘𝙖𝙧𝙞𝙖 𝙇𝙞𝙣𝙣𝙖𝙚𝙪𝙨, 𝟭𝟳𝟱𝟴 (𝙥𝙚ș𝙩𝙚 𝙛𝙡𝙖𝙪𝙩) - 𝙊𝙧𝙙. 𝙎𝙮𝙣𝙜𝙣𝙖𝙩𝙝𝙞𝙛𝙤𝙧𝙢𝙚𝙨, 𝙁𝙖𝙢. 𝙁𝙞𝙨𝙩𝙪𝙡𝙖𝙧𝙞𝙞𝙙𝙖𝙚 (𝙊𝙘𝙚𝙖𝙣𝙪𝙡 𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙀𝙨𝙩 –𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡 - 𝙎𝙚𝙘𝙩𝙤𝙧𝙪𝙡 𝙈𝙖𝙪𝙧𝙞𝙩𝙖𝙣𝙞𝙖)Este un pește inconfundabil datorită corpului extrem de lung, subțire cu botul în formă de tub. Trăiește solitar ori în bancuri printre recifele de corali, hrănindu-se cu creveți și pești mici pe care îi aspiră cu botul, el fiind la rândul lui hrana preferată a tonului roșu. Poate atinge dimensiuni de până la 1,5 m iar în Lista roșie IUCN este o specie nepericlitată(LC). Această specie interesantă este prezentă ca piesă muzeală în expoziția temporară Pești marini și oceanici din patrimoniul Secție de Științele Naturii din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.
𝙇𝙤𝙥𝙝𝙞𝙪𝙨 𝙥𝙞𝙨𝙘𝙖𝙩𝙤𝙧𝙞𝙪𝙨 𝙇𝙞𝙣𝙣𝙖𝙚𝙪𝙨, 𝟭𝟳𝟱𝟴 (𝙥𝙚ș𝙩𝙚 𝙪𝙣𝙙𝙞ț𝙖𝙧) – 𝙊𝙧𝙙. 𝙇𝙤𝙥𝙝𝙞𝙞𝙛𝙤𝙧𝙢𝙚𝙨, 𝙁𝙖𝙢. 𝙇𝙤𝙥𝙝𝙞𝙞𝙙𝙖𝙚 (𝙊𝙘𝙚𝙖𝙣𝙪𝙡 𝘼𝙩𝙡𝙖𝙣𝙩𝙞𝙘 𝙀𝙨𝙩 –𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙖𝙡 - 𝙎𝙚𝙘𝙩𝙤𝙧𝙪𝙡 𝙈𝙖𝙪𝙧𝙞𝙩𝙖𝙣𝙞𝙖) Este o specie de adânc, ce habitează pe funduri nisipoase cu alge, de la 20m până la 500m adâncime. Slab înotător își petrece timpul îngropat în nisip printre alge, ținându-și numai gura afară și pendulând lateral în fața gurii prima radie dorsală modificată, cu ajutorul căreia își atrage și își înșeală prada. Are un corp de formă curioasă care poate atinge 3,5 m, extrem de aplatizat și lățit cu un bot uriaș. Ponta este depusă în fâșii de culoare violet. În Lista roșie IUCN este o specie nepericlitată(LC).Această specie interesantă este prezentă ca piesă muzeală în expoziția temporară Pești marini și oceanici din patrimoniul Secție de Științele Naturii din cadrul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei.
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu