joi, 6 mai 2021

Ascalaful pestriț - Libelloides macaronius

 

PIESA LUNII MAI

Libelloides macaronius
Ascalaful pestriț

Este o insectă rară, foarte frumoasă, care se aseamănă cu fluturii. Corpul este alungit și negru. Capul, toracele și abdomenul sunt acoperite cu perișori. Sunt prezente două perechi de aripi membranoase: anterioare și posterioare; nervațiunea aripilor se prezintă sub forma unor celule de diferite dimensiuni. Aripile au o lungime de 40-50 mm, sunt galbene cu desene negre-cafenii. Antenele sunt lungi și se termină cu o măciucă bine diferențiată. Lungimea corpului variază în limita 16-20 mm.
Atât larvele, cât și adulții sunt prădători. Larvele pot fi observate căutând-și prada prin iarbă, în frunzar, pe sub scoarța buturugilor. Împuparea se petrece sub diferite resturi vegetale, unde larva construiește un cocon din fibre fine. Stadiul de pupă durează circa 3 săptămâni.
Specie diurnă. Adulții sunt activi în decursul perioadei iunie-iulie. Ei pot fi observați în zilele însorite zburând rapid, la o înălțime de 2-3 m de la suprafața solului.
Se întâlnesc în Europa Centrală și de Sud-Est, țările din bazinul Mării Mediteraneene, Crimeea, Caucaz, Asia Mijlocie, Kazahstan, etc.
Specia se întâlnește pe locurile înțelenite, la marginea pădurilor, în locuri luminoase și în poienile de foioase.
Factorii care limitează specia, pot fi: defrișarea terenurilor de la marginea pădurilor și a terenurilor neproductive.
Exponatele fac parte din colecția de Entomologie a Muzeului Regiunii Porților de Fier și au fost colectate în perioada 1978-1982, din zonele Schela Cladovei (La Carieră) și Gura Văii-Oglănic.

 

Sursa informațiilor Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu