miercuri, 19 mai 2021

ERITRINA

 


ERITRINA - este un mineral ce face parte din clasa fosfaților-arseniaților-vanadaților, fiind un arsenat de cobalt. Pe lângă cobalt, arsen și oxigen, eritrina conține opt molecule de apă de cristalizare. Este un mineral secundar, format ca urmare a transformării mineralelor preexistente (primare), precum cobaltina și skutteruditul.
Cea mai mare parte a eritrinei apare pe suprafața rocilor și a altor minerale unde se formează în straturi roz delicate, a căror formă seamănă cu mici flori; mai este cunoscută și sub denumirea de ”floare de cobalt”.
Este un mineral foarte moale: duritatea sa atinge abia 1 ½ -2 ½ pe scara Mohs. Eritrina cristalizează în sistemul monoclinic, în care nici o pereche de fețe nu are aceeași lungime, lățime sau înălțime cu alta. Cristalele de eritrină sunt, de regulă, prismatice; adesea sunt aciculare și apar în forme radiale care seamănă cu petalele unei flori sau cu spițele unei roți de bicicletă. Cristalele bine formate sunt rare, majoritatea mineralelor manifestându-se în cruste sau agregate reniforme mici.
Atunci când este frecată de o bucată de porțelan neemailat, eritrina lasă o urmă roz-purpurie.
Deși eritrina nu are nicio utilizare industrială, se găsește în apropierea minereurilor majore de cobalt, precum cobaltina și skutteruditul. Prezența eritrinei în unele zone ale filoanelor este un indicator excelent că în filonul respectiv se găsesc minereuri ale acestui valoros metal.
Eritrina a fost descrisă pentru prima dată de geologul francez François Beudant în 1832 și își ia numele din grecescul έρυθρος (erythros), care înseamnă roșu. Este un mineral cu o largă răspândire, care se găsește întotdeauna în cantități mici.
Eșantionul din colecția muzeului nostru este expus în sala I.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu