duminică, 16 mai 2021

Paeonia officinalis subsp. Banatica

 

Astăzi, 15 mai, sărbătorim #ZiuaBujorului!


Dacă România ar fi o floare, ce ar fi?
România are nevoie de o floare națională care să o reprezinte, iar bujorul și-a croit calea de-a lungul timpului în grădinile, casele și tradițiile noastre spre această titulatură de emblemă florală națională.


Paeonia officinalis subsp. Banatica este una dintre cele cinci specii sălbatice de bujor. Se întâlneşte pe alocuri prin locurile ierboase, coaste cu tufărişuri, păduri rărite, în Banat, mai rar şi în Crişana. Nu este exclusă posibilitatea ca acest bujor să fie o formă sălbăticită, scăpată din culturi, a bujorului de grădină (Paeonia officinalis sp. eufemine). Bujorul bănăţean a fost semnalat la Baziaş, Cheile Nerei (jud. Caraş-Severin), Buziaş, Lugoj (jud Timiş), Borz (judeţul Bihor). Bujorul bănăţean este o plantă rară, superbă, ocrotită prin lege.

Românii au fost dintotdeauna un popor iubitor de flori şi, cu toate acestea, nu avem încă, în mod oficial, o floare naţională. De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri pentru alegerea unei flori naţionale, dar nici una dintre propuneri nu a fost finalizată printr-un act legislativ care să oficializeze floarea naţională.

Dacă România ar fi o floare, ce ar fi?
 

 Arhiva MNAB
#mnab #15MaiZiuaBujorului #BujorulRomânesc #floarenațională

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu