joi, 1 august 2024

Știați că?

 


Știați că?


În autoreprezentarea lor, atât în ceremonii, cât și în reprezentările picturale, principii foloseau cel mai adesea buzduganul și sabia pentru a-și exprima puterea suverană. În timp ce buzduganul simboliza puterea politică, sabia simboliza rolul de comandant suprem al armatei.
Aurul principilor. Reprezentarea suveranilor în Transilvania
Expoziția prezintă istoria Principatului Transilvaniei cu focus asupra temei reprezentării. Pornind de la reprezentările principilor de pe monedele din secolul XVI, Muzeul Județean Mureș expune în Palatul Culturii sute de monede, precum și diverse arme decorative, macete și bijuterii de o valoare excepțională. Bogatul material al expoziției demonstrează potențialul economic și de putere al Principatului Transilvaniei din secolului XVI, precum și moda din perioada respectivă.
Locație: Palatul Culturii din Târgu Mureș, etaj 2 - sala de expoziții temporare
Perioada de vizitare: 22.07 - 24.11.2024
Curator: dr. Csaba Tóth


Tudták, hogy...


A fejedelmek önreprezentációjában mind a ceremóniák alkalmával, mind a különböző művészeti alkotásokon uralkodói hatalmuk kifejezésére leginkább a buzogányt, katonai erejük megjelenítésére a szablyát használták.
Fejedelmek aranya. Uralkodói reprezentáció Erdélyben
A kiállítás az Erdélyi Fejedelemség történetét elsősorban az uralkodói reprezentáció szemszögéből mutatja be. Kiindulópontját a 16–17. századi erdélyi vereteken feltűnő fejedelemábrázolások adták. A Kultúrpalotában ennek megfelelően többszáz érmét, illetve kivételes értékkel bíró díszfegyvereket, ékszereket, viseleti tárgyakat tekinthetnek meg a látogatók. A tárgyak mennyisége és sokszínűsége a kordivat ábrázolása mellett a kora újkori erdélyi fejedelemség gazdasági és politikai erejét is érzékelteti.
Helyszín: Kultúrpalota, 2. em., időszaki kiállítótér
A kiállítás megtekinthető: 2024. júl. 22 – 2024. nov. 24
Kurátor: dr. Tóth Csaba (Magyar Nemzeti Múzeum)

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu