joi, 1 august 2024

Exponatul lunii august 2024: Vârfuri de lance din depozitul de bronzuri de la Bogdan Vodă

 



Exponatul lunii august 2024: Vârfuri de lance din depozitul de bronzuri de la Bogdan Vodă


În noiembrie 1980, pe dealul Zneamăn (com. Bogdan Vodă, jud. Maramureș), a ieşit la iveală un depozit de bronzuri. Primele piese au fost descoperite întâmplător, în timpul aratului, de către localnicul Mihai Mariş Bercea, care a adunat câteva obiecte de bronz.
Cercetările arheologice au fost demarate în anul următor sub conducerea lui Ion Motzoi-Chicideanu de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București şi Georgeta Maria Iuga de la Muzeul din Baia Mare. Cu acest prilej a fost efectuată o săpătură de salvare, în urma căreia s-a constatat că este vorba de un depozit însemnat de piese din bronz. Elevii şcolii din Bogdan Vodă, alături de săteni au ajutat la cercetarea locului.
În colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș se păstrează astăzi un număr de 231 de obiecte din bronz. Depozitul conține piese precum: celturi de tip transilvănean, celturi cu plisc, fragmente de lame de spade, vârfuri de spade, pumnale, topoare cu aripioare, seceri etc. Piesele descoperite datează din Epoca Târzie a Bronzului.
Pentru dvs., în luna august, am pregătit în cadrul proiectului nostru „Exponatul lunii” trei vârfuri de lance din această colecție; bunurile sunt înregistrate cu următoarele numere de inventar: 19502, 19503 și19505.
Din punct de vedere al conservării, obiectele se află în stare foarte bună de conservare.
Pentru cei interesați de această colecție, vă lansăm, pe această cale invitația de a veni la muzeu pentru cercetare. 


Bibliografie:
I. Motzoi-Chicideanu, G. Iuga, „Der Bronzefund von Bogdan Vodă, Kr. Maramureş”, în: T. Soroceanu (ed.), „Bronzefunde aus Rumänien”, PAS 10, Berlin 1995, p. 141–168.
C. Kacsó, „Noi date cu privire la depozitul de bronzuri de la Bogdan Vodă (I)”, „Crisia”, Oradea, 40, 2010, p. 13-45.
Text: Monica Ghiman, conservator bunuri culturale mobile.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu